CRNOGORAC UHAPŠEN U MEGAZAPLENI KOKAINA DOLAZI IZ UGLEDNE KOTORSKE PORODICE: Nije ranije bio povezivan sa kriminalom, a evo kako su ga raskrinkali u Filadelfiji (VIDEO)
Foto: Profimedia

kokain vredan milijardu dolara

CRNOGORAC UHAPŠEN U MEGAZAPLENI KOKAINA DOLAZI IZ UGLEDNE KOTORSKE PORODICE: Nije ranije bio povezivan sa kriminalom, a evo kako su ga raskrinkali u Filadelfiji (VIDEO)

Crna Gora -

Crnogorac Ivan Đurašević uhapšen je u jednoj od najvećih zaplena kokaina u istoriji SAD, kada su u luci Filadelfije američke vlasti na teretnom brodu "MSC Gajan" otkrile 16,5 tona ove droge.

Podignute su federalne optužnice protiv dvojice mornara od kojih je jedan Đurašević. On je priznao da je za utovar kokaina u brod dobio 50.000 dolara. Drugi optuženi Fonofave Tijasage je optužio Đuraševića da ga je vrbovao.

Ulična vrednost zaplenjenog kokaina procenjena je na više od milijardu dolara.

foto: AP/Matt Rourke

Kokain je utovaren iz 14 manjih čamaca koji su, natovareni kesama droge, u više navrata, prilazili teretnom brodu u Peruu. Teretni brod u SAD je stigao posle jednomesečnog putovanja, uz usputna zaustavljanja u Peruu, Kolumbiji, Panami i na Bahamima.

foto: AP/Matt Rourke

Istražitelji iz šest gradova, državne i saveznih američkih agencija obezbeđuju brod, dok se najavljuju tužbe protiv još optuženih sa plovila. Droga, smeštena u sedam brodskih kontejnera, otkrivena je oko sedam sati uveče po lokalnom vremenu, uz pomoć pasa tragača. Kokain je bio skriven među legalnim tovarom namenjenim Americi i Evropi.

foto: AP/Matt Rourke

Đurašević je otkriven tako što su mu na rukama pronađeni tragovi kokaina. Priznao je istražiteljima da ga je regrutovao kapetan broda, čije ime nije otkriveno, da pomogne još najmanje dvojici članova posade, kao i četvorici ljudi sa fantomkama, da ubace kese kokaina na brod sa čamaca, nedugo pošto su napustili Peru. Za tu uslugu je dobio više desetina hiljada dolara.

foto: AP/Matt Rourke

Drugi optuženi je okrivio Đuraševića da ga je regrutovao za krijumčarenje. Rekao je istražiteljima da je dobio 50.000 dolara da tajno utovari kokain tokom jednog od prethodnih brodskih putovanja. Na ovom putovanju su mu, uz Đuraševića, prišli kapetan, električar i inženjer, koji su, pojedinačno, tražili pomoć za posebne utovare kokaina na teretni brod. Opisao je šest čamaca sa kokainom koji su se, u različita vremena, noću približavala teretnjaku i ubacivali svoj nelegalni tovar.

Đurašević i Tijasaga će se pojaviti pred sudom tokom ove nedelje.

Iako su mediji juče preneli da je uhapšeni Crnogorac zapravo Budvanin Ivan Đurašević, mediji pišu da je Đurašević zapravo Kotoranin.

Uhapšeni Crnogorac potiče, navodno, iz ugledne i dobrostojeće pomorske porodice. Otac mu je kapetan, a on ima čin drugog oficira, navode Novosti.

Njegovo hapšenje je iznenadilo mnoge meštane Kotora, jer, kako govore, on nikada ranije nije bio povezivan sa kriminalnim krugovima, niti osobama koje se time bave.

Kurir.rs/Vijesti.me/Novosti.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track