CRNA GORA NIJE ZABORAVILA ČIČU: Pomen Draži Mihailoviću služen u Gornjem Grblju kod Budve! (VIDEO)
Foto: Privatna Arhiva

da se ne zaboravi

CRNA GORA NIJE ZABORAVILA ČIČU: Pomen Draži Mihailoviću služen u Gornjem Grblju kod Budve! (VIDEO)

Crna Gora -

U Crkvi Svete Trojice u Gornjem Grblju, kod Budve, danas je služen pomen komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću i poginulim pripadnicima te vojske iz ovog mesta u Drugom svetskom ratu.

Pomen je služio arhijerejski namesnik bokokotorski protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, koji je istakao da je odata pošta onima koji su na pravdi Boga ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi.

"Samo zato što nisu bili po volji onima koji su hteli pošto-poto da bezbožnici dođu na vlast. Danas, takođe, pominjemo cara Nikolaja Drugog Romanova i njegovu porodicu, koji su na današnji dan ubijeni", rekao je protojerej-stavrofor Krivokapić.

Arhijerejski namesnik bokokotorski dodao je da ateisti u Crnoj Gori hoće crnogorsku crkvu, ali da je Božija reč uvek zadnja.

"Zato se sa ponosom danas sećamo i carske porodice i episkopa gornjokarlovačkog Save Trlajića, koji je proglašen za sveca, kao i hiljada neznanih koji su i dan-danas po jamama na Velebitu i ko zna gde", rekao je otac Momčilo.

Protojerej-stavrofor Krivokapić je podsetio i na 80 Grbljana, Maina, Pobora, Paštrovića koji su sahranjeni kod manastira Podalstva.

Pomen Draži Mihailoviću organizovali su potomci vojnika Kraljeve vojske u otadžbini, prenosi portal IN4S.

Dragoljub Draža Mihailović, Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i u vladi Božidara Purića u toku Drugog svetskog rata.

Nakon Drugog svetskog rata komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, posle čega je ubijen na tajnom mestu.

Mihailović je rođen 26. aprila, 1893. godine u Ivanjici, a streljan je, kako tvrde hroničari, 17. jula 1946. godine na nepoznatoj lokaciji u Beogradu.

Viši sud u Beogradu je 2015. usvojio zahtev za njegovu rehabilitaciju, i proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodelio američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine.

Kurir.rs/Nezavisne.com Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track