MCP ODGOVORILA CRNOGORSKOM ŠEFU DIPLOMATIJE: U Crnoj Gori nema monopola SPC i neka Darmanović ne "proziva" crkvu!
Foto: EPA / Andy Rain

polemika

MCP ODGOVORILA CRNOGORSKOM ŠEFU DIPLOMATIJE: U Crnoj Gori nema monopola SPC i neka Darmanović ne "proziva" crkvu!

Crna Gora -

Povodom istupanja ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića da se Srpska pravoslavna crkva u toj državi plaši gubitka monopola, te da otimanja (crkava i hramova) neće biti, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC poziva ministra Darmanovića da se uzdrži od, "prozivanja" crkve, poručujući da u Crnoj Gori nema monopola, kada je u pitanju status SPC.

"Ni sad ne postoji nikakav monopol. Ovo je zemlja u kojoj niko nikoga ne može da prinudi (ili makar ne bi smeo da može) da pripada bilo kakvoj verskoj zajednici ili organizaciji. Ministar Darmanović se pridružio jednoglasnom horu najviših državnih funkcionera koji pokušavaju da se bave crkvenim pitanjem u Crnoj Gori, i to tako što će klevetati Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže se u saopštenju mitropolije.

Pozivaju se crnogorske vlasti da poštuju tradicionalnu crkvu, kako ne bi dolazilo do stanja bezakonja.

"Otimanja imovine neće biti, možemo se saglasiti sa ministrom, ali ne zato što aktuelni crnogorski režim to ne želi, nego zato što će svaki takav pokušaj verni pravoslavni narod Crne Gore sprečiti, a ni evropski pravni poredak to neće prihvatiti", dodaje se u saopštenju.

Iz MCP poručuju i da izjava ministra Darmanovića da se crkvena imovina u Srbiji vodi na državu Srbiju predstavlja grub pokušaj manipulacije. Darmanović je kao prilog svojoj tezi naveo primer Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

"Naime, istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki deo gradskog građevinskog zemljišta vodi na državu. Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod posleratne nacionalizacije. Međutim, na svakoj od tih parcela, crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine", naglašavaju iz MCP.

Ističe se da Spomen-hram Svetog Save na Vračaru još nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a, "nakon završetka, nema nikakve sumnje, crkva će biti upisana kao njegov vlasnik", kao što se, napominju iz mitropolije, vodi da je vlasnik susedne manje crkve Svetog Save, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen-hrama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track