CRNOGORCI UHAPŠENI U HRVATSKOJ "LEPOJ BRENI": Nabavili lažna dokumenta, sakrili se u štek-stanu, a nisu ni znali da ih policija sve vreme prati!
Ubijeni Bogdan Milić, Foto: Vijesti/Filip Roganović

detalji hapšenja crnogorskih kriminalaca

CRNOGORCI UHAPŠENI U HRVATSKOJ "LEPOJ BRENI": Nabavili lažna dokumenta, sakrili se u štek-stanu, a nisu ni znali da ih policija sve vreme prati!

Crna Gora -

Dvojica državljana Crne Gore, Pero Laličić (20) i Mitar Marković (25), koji se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu Bogdana Milića na Cetinju 11. juna ove godine, u Hrvatsku su ušli s lažnim dokumentima po kojima se Laličić zvao Miloš Sanković, a pet godina stariji Marković kao Aleksa Šašić.

Pod tim su imenima i iznajmili apartman u zgradi popularno zvanoj "Lepa Brena" u Šibeniku. Pre nego što su stigli u Šibenik, Crnogorci su, boravili u Crikvenici. Već tamo su došli pod lupu istražitelja riječkog PNUSKOK-a koji su ih locirali u saradnji sa svojim crnogorskim kolegama pa su ih nadzirali.

A kad su Miloš i Aleksa, odnosno "u originalu" Pero i Mitar, stigli u Šibenik, odlučeno je da se uhapse.

foto: Profimedia

Kako saznaju hrvatski mediji, u iznajmljenom stanu na Vidicima nije pronađeno nikakvo oružje, već samo falsifikovana dokumentacija - pasoši, krštenice, lične karte i državljanstva, a dvojica mladih Crnogoraca nisu policajcima pružala nikakav otpor.

S obzirom na to da je u celu akciju bila uključena i sisačka policija, pretpostavka je da je kao mesto rođenja i izdavanja krivotvorenih dokumenata bio naveden upravo Sisak. Prema nezvaničnim informacijama, Marković je bio "mozak" i on je sve određivao, dok je Laličić bio njegov telohranitelj i izvrlac njegovih zahteva.

Sa uviđaja Bogdana Milića
Sa uviđaja Bogdana Milića foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Crnogorski MUP je naveo da su obojica prilikom hapšenja posedovala falsifikovane inostrane dokumente, s tim da je Laličić imao dva dokumenta s različitim identitetima.

"Obojici je u Hrvatskoj određen istražni zatvor. Nakon završetka ovog postupka u Hrvatskoj, a po prijemu molbe za izručenje od strane nadležnih organa Crne Gore, biće pokrenut ekstradicijski postupak", navodi crnogorski MUP.

Interpolova je poternica u odnosu na Laličića bila raspisana na osnovu zahteva Višeg suda u Podgorici, koji je, pak, postupao po zahtevu o proširenju istrage koju crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva u pokušaju, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materijala.

Milić
Milić foto: Vijesti/Filip Roganović

SDT Markovića traži zbog podsticanja na teško ubistvo u pokušaju i pomaganje nakon izvršenog krivičnog dela i zbog stvaranja kriminalne organizacije. Obojica uhapšenih nalaze se sada u ekstradicijskom pritvoru i nisu ništa govorili pred hrvatskim tužiocima, odnosno nisu izneli odbranu.

Podsetimo, 37-godišnji Bogdan Milić, za koga crnogorska policija smatra da je bio blizak škaljarskom klanu, ubijen je 11. juna oko 17 sati dok je sedeo u lokalu "Portun" u centru Cetinja. Hicima iz pištolja izrešetala su ga dva maskirana napadača koji su imali silikonske maske i kape, a osim njega u napadu su ranjena i tri gosta lokala.

To je bila još jedna u nizu likvidacija u ratu koji se vodi između dva kriminalna klana - kavačkog i škaljarskog, a koji su do 2014. godine bili jedinstvena kriminalna organizacija. Te godine u Španiji, tačnije u Valensiji, nestaje 200-nak kilograma kokaina koji je bio prokrijumčaren iz Južne Amerike.

Rat do istrebljenja počeo je jer su kavčani smatrali da su za nestanak kokaina odgovorni škaljarci. Kokain je nestao iz stana pripadnika kavčana Gorana Radomana, koji je 2015. godine ubijen u Beogradu s 25 hitaca iz kalašnjikova kao prva žrtva u obračunima dva kriminalna klana.

Od tada pa do danas u krvavim sukobima te dve grupe ubijeno je, po pisanju medija, čak 40-ak ljudi, od kojih je najmanje četvoro sasvim slučajnih žrtava koje nisu imale veze s kriminalom.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto: Vijesti/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track