RUSKI TAJKUN JE TUŽIO CRNU GORU I SADA JE SPOR ZAVRŠEN: Oleg Deripaska se pozvao na sporazum koji Podgorica ne priznaje! Sud mu odlukom opalio šamar (VIDEO)
Foto: printscreen YT

puko

RUSKI TAJKUN JE TUŽIO CRNU GORU I SADA JE SPOR ZAVRŠEN: Oleg Deripaska se pozvao na sporazum koji Podgorica ne priznaje! Sud mu odlukom opalio šamar (VIDEO)

Crna Gora -

Investicioni arbitražni postupak između Olega Deripaske i Crne Gore konačno je okončan 15. oktobra 2019. godine, kada je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku.

Takvom odlukom, arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primenljiv na Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtevima Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku", navodi se u saopštenju.

Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

"Iako nije bila opredeljena tačna vrednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtevana naknada štete ne manja od 600 miliona evra. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobedila potpuno neosnovane argumente Deripaske, i time odnela još jednu u nizu pobeda protiv Deripaske i njegovih kompanija", precizirano je u saopštenju.

Ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

“U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahteve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja”, naglašava se u saopštenju.

Kurir.rs/Bankar.me

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track