FILMSKI BURAN ŽIVOT CRNOGORSKOG NARKO-BOSA: Ovako je Majkl Doković (60) godinama na šatrovačkom varao policiju širom Evrope! Evo kako je konačno PAO! (FOTO)
Foto: Screenshot

ODAO GA NAČIN GOVORA

FILMSKI BURAN ŽIVOT CRNOGORSKOG NARKO-BOSA: Ovako je Majkl Doković (60) godinama na šatrovačkom varao policiju širom Evrope! Evo kako je konačno PAO! (FOTO)

Crna Gora -

Pet meseci nakon hapšenja Majkla Dokovića (60) u Bazelu, u Švajcarskoj, tamošnja policija i dalje skuplja operativne podatke i dokazni materijal protiv crnogorskog narko-bosa u saradnji sa kolegama iz Češke, Hrvatske, Hongkonga i Srbije.

Inače, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala dostavila je švajcarskim kolegama krucijalne podatke koji su doveli do Dokovićevog hapšenja sa čak 603 kilograma kokaina, a odao ih je način govora.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Blic, švajcarska policija je krajem aprila ove godine presrela nekoliko razgovora između članova Dokovićevog klana, pa su pozvali kolege iz Srbije uz molbu da pregledaju transkripte i preslušaju snimljene razgovore.

foto: Screenshot

"Švajcarski prevodioci preslušavajući telefonske i druge razgovore uspeli su da između redova naslute da se priprema neka akcija i uspeli su da odgonetnu da je reč o velikoj pošiljci koja treba da stigne u njihovu zemlju. Rekli su nam da je Doković "na čudnom jeziku veoma sličnom srpskom" pričao o tome kako može da obezbedi kolumbijski heroin, kako to za njega nije problem jer je do sada organizovao preko 20 takvih tura, uz objašnjenja kako je regrutovao ljude za te prljave poslove. Naši operativci su kao i uvek rado pritekli kolegama u pomoć i već na prvo slušanje shvatili da su članovi klana razgovarali na šatrovačkom", priča za Blic izvor blizak istrazi.

Dodaje da je tada krenula prava trka sa vremenom jer su se trudili da što pre dešifruju sve razgovore u nadi da će otkriti tačnu lokaciju primopredaje droge kako bi osumnjičenog uhvatili na delu.

foto: MUPRS

"Naši operativci imali su manjih problema prilikom dešifrovanja šatrovačkog jer su razgovori vođeni na ekavici, jekavici i ijekavici, što ide u prilog tome da je Dokovićev klan mahom bio sastavljen od ljudi sa područja bivše SFRJ. Konačno je presretnut i jedan razgovor koji je otkrio lokaciju isporuke droge. Švajcarska policija je pripremila zasedu i u jednoj podzemnoj garaži u Bazelu zatekla pošiljku od 603 kilograma kokaina. Ono čemu se nisu nadali jeste to da će tamo biti i sam Doković koji je lično nadgledao pretovar kokaina", priseća se sagovornik Blica.

Kaže da su tom prilikom uhapšeni i češki pilot Aleš Sokolik, koji je dovezao avion pun droge iz Urugvaja, i Silvio Beljević iz Velike Gorice, koji je radio na primopredaji. Kod njih je prilikom hapšenja pronađeno 10 luksuznih ručnih satova, devet mobilnih telefona, četiri pištolja od kojih je jedan imao prigušivač, velika suma novca u različitim apoenima i valutama i mala količina marihuane, verovatno za lične potrebe.

foto: MUPRS

"Srpska policija je i dalje u kontaktu sa kolegama iz Švajcarske i dobijamo nove informacije vezane za slučaj Dokovića, jer po našem ključu za dešifrovanje šatrovačkog dolaze do novih saznanja o kriminalnim aktivnostima klana crnogorskog bosa preslušavajući stare snimke. Pomoću njih su potvrdili svoje sumnje da su Dokovićeva devojka Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine, i njen brat Siniša za njega prenosili prljav novac", objašnjava naš sagovornik.

U automobilu brata i sestre koji su iz Antverpena, u Belgiji, krenuli u Srbiju policija je našla čak 1.000.100 evra. Novac im je oduzet, a protiv Čuturića je podneta prekršajna prijava. Pušteni su na slobodu, ali su ih istražitelji ubrzo povezali sa Dokovićem.

foto: MUPRS

Kokain "brendiran" likom Al Paćina

Dokovićevi paketi kokaina zaplenjeni u Bazelu bili su "brendirani", odnosno na njima su bile nalepnice sa likom Tonija Montane, čuvenog mafijaša iz kultnog filma Brajana de Palme "Lice sa ožiljkom", kojeg je maestralno odglumio Al Paćino. Policijski stručnjaci kažu da se kokain "brendira" kao dokaz o njegovom visokom kvalitetu.

foto: MUPRS

Ko je Majkl Doković?

Majkl Doković rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici, u Crnoj Gori, a otad je koristio puno imena. Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog veka kao Majkl Dokovič i Majkl Bugati. Kada se 1994. na Floridi oženio kćerkom tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Majkl Ilirijani.

U poslednje vreme koristio je identitete Živko Jović i Radovan Trzin. O Dokoviću je Njujork tajms još 2003. pisao kao o kriminalcu povezanim s albansko-jugoslovenskim podzemljem. Osumnjičen je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodio organizaciju za krijumčarenje kokaina.

Kurir.rs/Blic

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track