SKANDAL ZA SKANDALOM: Gole žene sa kojima se slikao pacijent u psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, nisu bile njegove jedine gošće! I ranije je imao slične posete!
Foto: Profimedia

bruka i sramota

SKANDAL ZA SKANDALOM: Gole žene sa kojima se slikao pacijent u psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, nisu bile njegove jedine gošće! I ranije je imao slične posete!

Crna Gora -

Iz kompanije koja obezbeđuje zatvorenike smeštene u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, saopštili su nadležnima da odgovorno tvrde da gošće osuđenika Đ. P. nisu ušle na glavni ulaz Sudskog odeljenja i da nijedna od 16 kamera kojima rukovode, nije zabeležila njihov dolazak u tu ustanovu.

Vijestima je nezvanično rečeno da to piše u dopisu koji je firma poslala upravi Specijalne bolnice za psihijatriju, nakon incidenta - kada se Đ.P.u jednoj od soba tog objekta fotografisao sa dve ženske osobe, a potom eksplicitne zajedničke snimke objavio na društvenoj mreži Fejsbuk.

Iz Uprave policije juče se nisu zvanično oglašavali tim povodom, a Vijestima je nezvanično saopšteno da je inspektorima navodno rečeno ime zaposlenog u bolnici koji je mogao da učestvuje u omogućavanju "vanredne posete" osuđeniku.

Prema istim informacijama, Đ.P. je takođe saslušan.

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva odgovorili su Vijestima da ispituju zbivanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, kako bi utvrdili da li je neko počinio krivično delo, omogućavajući posete zatvoreniku Đ.P.

"Dežurni tužilac obavešten je o navedenom događaju od strane službenika Uprave policije Odeljenja bezbednosti Kotor i da je naložio preduzimanje određenih radnji, kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", odgovorila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Tijana Čelanović.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti iz kotorske bolnice, devojke sa kojima se Đ.P. fotografisao nisu njegove jedine gošće koje su dolazile mimo protokola i tog dana nisu prvi put posetile osuđenika.

Tužioci, međutim, juče nisu odgovorili na pitanja Vijesti - da li su utvrdili identitet gostiju osuđenika.

"Radi zaštite od obelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nismo u mogućnosti da vam odgovorimo na pitanja od kojih lica su prikupljena obaveštenja, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza", kazala je Čelanović.

Vršilac dužnosti direktora te bolnice dr Aleksandar Tomčuk nije juče odgovorio na pitanja o drugim povlašćenjima koja navodno uživaju Đ.P. i još neki privilegovani zatvorenici.

Nije odgovorio ni na pitanje da li kao prvi čovek te zdravstvene ustanove oseća odgovornost zbog stanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i hoće li zbog toga podneti ostavku.

Tomčuk je u ranijem odgovoru Vijestima kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mesta i vremena nastanka fotografije.

On je tada rekao da odgovorno tvrdi da ženske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

"P. Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom lečenju u našoj ustanovi, na Sudskom (forenzičkom) odeljenju naše bolnice. Odeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih dela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumeva: 24-časovni video-nadzor odeljenja; restriktivni režim posete pacijentima uz evidenciju svih poseta od strane ovlašćene firme obezbeđenja u posebnoj knjizi", rekao je on.

Đ.P. koji je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam meseci, jula 2018. pobegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gde je boravio po naredbi Višeg suda u Podgorici. Desetak dana kasnije uhapšen je na Kosovu, sa Mariom Miloševićem.

On je početkom te godine pravosnažno osuđen kao organizator otmice Predraga Mirkovića i pokušaja iznude 100.000 evra. Za to delo pravosnažno su osuđeni i njegovi sugrađani Marko Perović i Vladan Mijušković.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja