Najnovije vesti

POPLAVE I DALJE PRETE CRNOJ GORI: Situacija se taman smirila, ali nova opasnost DOLAZI SA NEBA (VIDEO)
Foto: Profimedia

nevreme

POPLAVE I DALJE PRETE CRNOJ GORI: Situacija se taman smirila, ali nova opasnost DOLAZI SA NEBA (VIDEO)

Crna Gora

Hidrološka situacija na području Crne Gore juros je značajno bolja, ali daleko od toga da je prošla opasnost i da prelazimo na redovan režim rada, kazao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će i dalje pratiti situaciju i u punom kapacitetu biti spremni da reaguju ako bude potrebe za tim.

"Verujem da će neizvesnost jučerašnjeg dana zameniti jedan mirniji dan, u kom će biti prostora da se saniraju posledice poplava, i da se građani na ugroženom području pripreme za eventualno novi talas, jer meteorolozi najavljuju padavina i narednih dana, ali nešto manjeg intenziteta, pa verujem da neće biti potrebe za time", rekao je Mulić.

Kazao je da su juče imali komunikaciju s kolegama iz Albanije, koji su im kazali da nisu ispuštali vodu iz HE na Drimu, što je ohrabrujuće.

"Dodatno smo upozorili službe u Ulcinju da prate situaciju na terenu i vodostaj Bojane. Imamo povoljniju situaciju i verujem da je u ovom trenutku opasnost od poplava u priobalnom području Skadarskog jezera i područja Bojane svedena na minimum ili da čak ne postoji", kazao je Mulić.

Obilne kiše, kaže, napravile su i probleme u saobraćajnoj komunikaciji usled velikih količina vode na putevima, zbog odrona: "Ali ono što je važno da su svi vitalni državni i organi lokalne samouprave funkcionisali u punom kapacitetu. Možda je život bio usporeniji, ali nije stao".

Mulić veruje da uspeti da se izbore sa svim izazovima koji su proistekli nakon obilnih kiša. Građani su, kaže, dobro sarađivali.

"Nije slučajno izdato upozorenje. Vrlo je važno da građani ako imaju problem sa ovom situacijom to prijave nadležnim službama na broj 123 ili na broj 112", apelovao je Mulić, pozivajući građane da poštuju preporuke nadležnih, preneo je portal RTCG.

Za Srbiju najbolje preko Žabljaka i Pljevalja

Auto-moto savez Crne Gore i jutros je preporučio putnicima koji idu za Srbiju da koriste put preko Žabljaka i Pljevalja i granični prelaz Jabuka, iako je u međuvremenu otvoren magistralni put Podgorica – Kolašin, koji je zbog vodenih bujica bio zatvoren od juče u 15 sati.

U Crnoj Gori je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odrona ili vode došlo do prekida ili promene režima saobraćaja na pojedinim putevima.Put preko Mateševa za Podgoricu je i dalje zatvoren.

Na putu Mojkovac - Djurdjevića Tara, zbog odrona u mestu Sokolivina obustavljen je saobraćaj.

Na putu Kolašin - Mojkovac otežano se saobraća jednom trakom zbog veće količine vode u mestu Sjerogoste.

Saopšteno je da je prema Bijelom Polju iz Podgorice i obratno prohodan put Podgorica - Nikšić- Žabljak - Pljevlja preko Kovrena i Slijepač mosta.

Veliko nevreme je Crnu Goru zahvatilo u sredu ujutro, a najteže stanje je u Kolašinu, Nikšiću i Herceg Novom.

Reke su se izlile iz korita i mnoga domaćinstva su ugrožena.

Iz Direktorata za vanredne situacije upozorili su da su, zbog najavljenih obilnih padavina i u susednoj Albaniji, moguće poplave u delu priobalja Skadarskog jezera i duž reke Bojane.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...