RADO ĐETIĆ IDE U POSLANIKE: Crna Gora lider po broju partija i političara po glavi stanovnika!
Foto: Profimedia

51 stranka

RADO ĐETIĆ IDE U POSLANIKE: Crna Gora lider po broju partija i političara po glavi stanovnika!

Crna Gora -

U Crnoj Gori je registrovana 51 partija, a do proleća je planirano formiranje još najmanje tri, što po broju političara po glavi stanovnika ovu zemlju čini "šampionom"

Za osnivanje političke partije u Crnoj Gori potrebno je sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika, prenosi CDM.

Poređenja radi, u Hrvatskoj deluju 162 stranke, a pravo glasa ima 3,8 miliona birača. U Srbiji pravo glasa ima njih 6,7 miliona, a registrovano je 113 partija, dok u Bosni i Hercegovini na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

foto: Profimedia

Komentarišući za CdM broj političkih partija u Crnoj Gori, politički analitičar Ranko Đonović kaže da je to mala bara sa puno krokodila.

"Crna Gora ima previše lidera koji bi preko partija da ostvaruju lične i političke interese. Mnogi uklapaju lične interese svesni činjenice da nemaju nikakve šanse na izborima. Osnivanjem partija pokušavaju da sebe smeste u okviru nekih koalicija i tako obezbede sebi mesto na nekim budićim listama radi ličnih promocija”, smatra Đonović.

On veruje da u političkim vodama danas nema ideologije koja nije vezana za lični interes.

Kurir.rs / CdM.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track