ŠOK TVRDNJA CRNOGORSKOG LGBT AKTIVISTE: Gej brakovi su ovde stari koliko i narod! (VIDEO)
Foto: AP, ilustracija

bruka

ŠOK TVRDNJA CRNOGORSKOG LGBT AKTIVISTE: Gej brakovi su ovde stari koliko i narod! (VIDEO)

Crna Gora -

Crnogorska LGBT zajednica očekuje da Vlada i Skupština ispune garancije koje su dali o predloženom Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, te ga konačno uvrste u pravni sistem Crne Gore.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Džon Barac veruje da će Vlada ponovo uputiti predlog Zakona na razmatranje poslanicima, kako bi se o njemu mogli izjasniti tokom decembra.

Ovaj zakon, koji treba da omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, povučen je sa sednice Vlade krajem septembra. Tada je pojašnjeno da postoji namera da se izađe u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotri predlog kojim bi se omogućila primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predviđeno.

Ipak, nije bilo mogućnosti za to, pa je potrebno da rok stupanja na snagu ovog zakona bude godina dana.

“Prosto rečeno – ovaj zakon istopolnim partnerima daje minimum dostojanstva i prepoznaje nas u očima zakonodavnog sistema. Istopolni parovi u Crnoj Gori postoje otkako postoji naš narod i mi ćemo zauvijek biti dio društva. Ali, život u “mraku”, bez osnovne zakonske zaštite i prepoznavanja je veoma težak i stavlja nas u položaj građana drugog reda”, dodao je Barac.

Kurir.rs/CDM Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track