CRNA GORA NA LISTI UNDP: Zauzeli 52. mesto među zemljama sa visokim razvojem po meri čoveka, a evo gde je Srbija
Foto: Profimedia

razvoj

CRNA GORA NA LISTI UNDP: Zauzeli 52. mesto među zemljama sa visokim razvojem po meri čoveka, a evo gde je Srbija

Crna Gora -

Prema najnovijem Izveštaju o razvoju po meri čoveka, koji je danas objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Crna Gora zadržava već četiri svoju poziciju u kategoriji zemalja sa veoma visokim razvojem po meri čoveka, pošto zauzima 52. poziciju od ukupno 189 zemalja i teritorija i deli je sa Rumunijom i Bugarskom.

Prema najnovijem Izveštaju o razvoju po meri čoveka, koji je danas objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Crna Gora je zadržala svoju poziciju u kategoriji zemalja sa veoma visokim razvojem po meri čoveka već četvrtu godinu uzastopce. Sa vrednošću indeksa od 0.816 Crna Gora zauzima 52. poziciju od ukupno 189 zemalja i teritorija i deli je sa Rumunijom i Bugarskom.

Indeks razvoja po meri čoveka (HDI) predstavlja sumarnu meru dugoročnih nacionalnih postignuća u tri dimenzije napretka čovečanstva: dug i zdrav život, pristup obrazovanju i pristojan životni standard.

“Tradicionalno, na vrhu lestvice se nalazi Norveška, a u prvih deset mesta su Švajcarska, Irska, Nemačka, Hong Kong (Specijalna administrativna regija Kine), Australija, Island, Švedska, Singapur i Holandija. Sa druge strane, najniže vrednosti HDI ponovo beleže Niger, Centralno-Afrička Republika, Čad, Južni Sudan i Burundi”, navodi se u saopštenju UNDP.

Od zemalja Zapadnog Balkana u ovoj se kategoriji, osim Crne Gore, nalaze još samo Slovenija (na 24. mestu) i Hrvatska (na 46. mestu).

“Sve ostale zemlje ovog regiona su u kategoriji visokog razvoja po meri čoveka: Srbija (63. mesto), Albanija (69. mesto), Bosna i Hercegovina (75. mesto), Makedonija (82. mesto)”, navodi se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je izjavila da Crna Gora beleži stabilan napredak tokom proteklih 15 godina, koji je, kako je rekla, umnogome podstaknut ekonomskim rastom, kao neophodnim preduslovom za uapređenje kvaliteta života ljudi.

Međutim, prema njenim rečima, rast nije bio na dobrobit svih, što govori "Indeks višedimenzionalnog siromaštva – koji ukazuje da je gotovo pet odsto crnogorskog stanovništva i dalje izloženo višestrukim istovremenim uskraćnostima ili je u riziku od takve izloženosti”.

Istovremeno, bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Crnoj Gori (paritet kupovne moći izražen u američkim dolarima) je za 30 odsto manji za žene nego za muškarce.

(Kurir.rs/FoNet/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track