FRANCUSKI DIPLOMATA OŠTRO O CRNOJ GORI: Tamo se stalno bogati desetak porodica, nećemo takve u Evropi!
Foto: Shutterstock

Francuski ambasador u Skoplju

FRANCUSKI DIPLOMATA OŠTRO O CRNOJ GORI: Tamo se stalno bogati desetak porodica, nećemo takve u Evropi!

Crna Gora -

Francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonije ocenio je da je Crna Gora prerano počela da otvara poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom a da suštinski napredak nije ostvarila, navodeći primjer - da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10-12 porodica.

Timonije je primerom Crne Gore opravdao oštriju politiku Francuske prema proširenju na Zapadni Balkan. Na skupu o evropskim vrednostima i procesu pristupanja koji je prošle sedmice organizovan u Skoplju, francuski ambasador je kazao da su pregovori Crne Gore postali više “štrikliranje nego stvarni napredak”.

"Da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrednosti? Je li to neko s kim želimo da delimo našu suverenost? Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo da pročitamo i prekontrolišemo pravila o proširenju. To je postalo više štrikliranje nego stvarni napredak", rekao je Timonije u Skoplju na skupu koji je organizovao “Civil Rights Defenders”, preneo je portal “Europeanwesternbalkans.com”.

On je dodao da “proširenje mora biti suštinsko, a ne formalno”.

Francuska je u oktobru odbila da podrži otvaranje pregovora o proširenju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a predsednik Emanuel Makron je 15. novembra diplomatama EU poslao neformalni dokument, sugerišući reviziju pregovora o pristupanju. Deo evropskih zvaničnika se usprotivio stavu Francuske, a nova zvanična politika Evropske komisije još nije utvrđena.

Predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori rekli su da ih ne iznenađuje izjava ambasadora Timonijea, i da je on samo potvrdio da je Crna Gora zarobljena privatna država.

(Kurir.rs/Vijesti.me, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track