PAPA UPOZORAVA CRNU GORU: Zakon o veroispovesti moraju svi da podrže inače neće biti potvrđen (FOTO)
Foto: Profimedia

podrgorica da pripazi

PAPA UPOZORAVA CRNU GORU: Zakon o veroispovesti moraju svi da podrže inače neće biti potvrđen (FOTO)

Crna Gora -

Vatikan se nada da će zakon o veroispovesti, koji predlaže crnogorska vlada, a koji se tiče verskih sloboda, biti donet na demokratskim principima, jer neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u toj državi, poručio je papa Franja u pismu upućenom patrijarhu srpskom Irineju.

U odgovoru na pismo patrijarha srpskog Irineja, papa u svom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da su primedbe i zabrinutosti srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

"Zahvaljujem vam što ste mi bratski izrazili zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvu“, istakao je papa Franja u pismu.

foto: Profimedia

Papa poručuje da se, s tim u vezi, državni sekretar kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću, ne sa, kako se navodi, ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donesen na demokratskim principima.

"Jer, u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vlada Crne Gore je na sednici od 6. decembra ove godine usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga Skupštini, koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

U mitropoliji kažu da je ovakva odluka vlade očekivano izazvala revolt, ne samo kod verujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka podsećaju da su tim povodom organizovale crkveno-narodni sabor koji će biti održan u Nikšiću 21. decembra. Reč je, kako navode, o nastavku Trojčindanskog sabora iz juna ove godine, kada se ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici okupio veliki broj građana Crne Gore.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

Iz Mitropolije poručuju i da, kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti, bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava. Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine, navode iz Mitropolije. Kao takvog su ga, kako kažu, prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su potvrdili svojim pismima vaseljenski patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Negativne posledice ovakvog teksta Zakona vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track