CRNA GORA SVE MASOVNIJE BRANI SVETINJE: Nikad više vernika na litiji u Podgorici, veliki odziv i u drugim gradovima!
Foto: Screenshot

hrabro

CRNA GORA SVE MASOVNIJE BRANI SVETINJE: Nikad više vernika na litiji u Podgorici, veliki odziv i u drugim gradovima!

Crna Gora -

Crna Gora i večeras je složno i masovno ustala da brani svoje svetinje, uprkos sramnim najavama Javnog servisa o tome da vlada velika zagađenost vazduha, te da se ne preporučuje zadržavanje vani.

U većini crnogorskih gradova, litije se održavaju svakog četvrtka i nedelje.

Više desetina hiljada građana Podgorce i večeras je prisustvovalo molebanu i litiji, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog Zakona o slobodi veroispovesti kojim crnogorski režim želi da otime crkvenu imovinu od Mitropolije crnogorsko primorske.

Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je bio prepun, a više od 20.000 hiljada vernika sa platoa Hrama krenulo je u molitveni hod.

Bjelopoljci nisu hteli da ostanu svojim kućama nego su masovno krenuli na lituju. Na hiljade njih okupilo se kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Nakon toga uputili su se ka centru grada.

Snega na Žabljaku je sve više i sve su niže temperature, ali stanovnici Žabljaka ne odustaju. I večeras ih je u velikom broju. Berane i večeras složno, hrabro i dostojanstveno šalje poruku režimu – Ne damo svetinje.

Stanovnici Berana, kako smo i navikli od njih, i večeras su i ogromnom broju izašli na ulice. Moleban i litiju u gradu na obali Lima služio je i predvodio vladika Joanikije. Nekoliko desetina meštana mojkovačkog sela Prošćenje krenuli su oko 15 sati peške na moleban, u Hramu Hristovog roždestva u tom gradu.

Oni će se kasnije priključiti ostalim Mojkovčanima, koji će biti učesnici litije u znak neslaganja sa Zakonom o slobodi verosipovesti. Nekoliko stotina građana okupilo se na litiji u Plužinama. Sa ikonama i crkvenim barjacima, stavili sz režimu do znanja da se protive sramnom Zakonu kojim bi se oduzme crkvena imovina od Mitropolije crnogorsko – primorske.

Ovo je 12. litija u odbrani svetinja, a gradovima je prošla rijeka ljudi koji su još jednom izrazili svoje neslaganje sa usvojenim Zakonom o slobodi veroispovijesti. U Herceg Novom večeras je se okupio još veći broj građana nego što je to bio slučaj prethodnog puta. Miran i dostajanstven skup iz Herceg Novog brani svoje svetinje.Danas ranije su Tivćani počeli sa litijom koja je u 16 sati krenula od kružnog toka između Kotora i Tivta ka crkvi Svetog Save u Tivtu.

Kurir.rs/IN4S

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track