Najnovije vesti

ZBOG SLOBODNE NEDELJE CRNOGORCI OSTAJU BEZ POSLA: U jednom tržnom centru podeljeno 80 otkaza!
Foto: Profimedia

pravo

ZBOG SLOBODNE NEDELJE CRNOGORCI OSTAJU BEZ POSLA: U jednom tržnom centru podeljeno 80 otkaza!

Crna Gora

Nakon tri meseca primjene zakona po kom je nedelja neradni dan u Crnoj Gori, jedan podgorički šoping centar otpustio je više od 80 radnika i zabeležio pad prometa od 18 posto.

Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra su saopštilida će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati, u skladu sa procesom optimizacije radnih mesta “koji je još uvek u toku”. Pad prometa pritom se odnosi na odeću, obuću i modni asesoare, a nije zabelježen kod supermarketa.

U tom šoping centru primetili su da građani Podgorice i Crne Gore nedeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gde nedjeljom rade trgovine s modnim artiklima.

Kompanije koje upravljaju šoping centrima u Crnoj Gori tražile su od udruženja poslodavaca da zatraži ocenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping centri u svim država regiona i u većini evropskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom.

Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocenu ustavnosti dela Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi se odlučivanje o ovoj inicijativi moglo naći već na nekoj od sledećih sednica Ustavnog suda u Podgorici.

Prema važećem zakonu, definisani su izuzeci koji će i dalje moći raditi ovim danima, kao što su apoteke, pekare, pijace, benzinske stanice, prodavnice pogrebne opreme, cvećare, trafike, poljoprivredne apoteke, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, železničkih i autobuskih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko. Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske stanice u svojim maloprodajnim objektima počele da prodajui robu široke potrošnje, pa i pakiranu hranu, te su time postale prodavnice koje rade nedeljom, prenose Vijesti.me

Kurir.rs/Crna-hronika.info Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...