NA CETINJU DANAS MOLEBAN, ALI BEZ LITIJE: Mitropolija uvažila sugestiju policije
Foto: Profimedia

sprečavanje kordona i incidenata

NA CETINJU DANAS MOLEBAN, ALI BEZ LITIJE: Mitropolija uvažila sugestiju policije

Crna Gora -

Pravoslavna Crkvena opština cetinjska saopstila je da će danas na Cetinju biti održan moleban, ali da je uvažena sugestija Uprave policije Crne Gore da ne bude organizovana litija.

"Argumentacija policije je bila da su u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je upoznala policiju da sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti", navedeno je u saopštenju.

Pravoslavna Crkvena opština cetinjska ističe da litija na Cetinju zasad neće biti održavana, kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, "koje bi pale u senku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta".

Naglašava se da je litija trebala da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gde se svake subote održava Služba Božija.

Njen cilj je, ističe se, trebao da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi veroispovijesti.

"Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od litije uzdrži u ovom trenutku", navela je u saopštenju Pravoslavna Crkvena opština cetinjska.

Kurir.rs / Tanjug, Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track