SKANDAL! ĐAK PLJUNUO NASTAVNICI U KAFU: Prostaka izbacili pa vratili u školu, a onda dobio ŠAMARČINU od njene ćerke
Foto: Profimedia

dobio ukor

SKANDAL! ĐAK PLJUNUO NASTAVNICI U KAFU: Prostaka izbacili pa vratili u školu, a onda dobio ŠAMARČINU od njene ćerke

Crna Gora -

Učenik jedne osnovne škole u Podgorici dobio je ukor jer je nastavnici pljunuo u kafu, što je snimljeno telefonom i objavljeno na društvenim mrežama. Situacija je dodatno eskalirala kada je njena ćerka fizički nasrnula na učenika i ošamarila ga.

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja razmatrao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Zamenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je navela da se učenik neprimereno poneo prema nastavnici.

“Situaciju je dodatno usložilo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama čime se dovodi u pitanje profesionalni i lični integritet same profesorke. Ali je nemoguće zaobići pitanje iz kojeg razloga i po kojim pravilima struke, nastavnog programa i kućnog reda škole učenik za vrieme nastave boravi van učionice i donosi kafu profesorki”, primećuje Mijuškovićeva.

Interesantno je, ističe, da se ovo pitanje nije razmatralo ni u jednom koraku koji je uprava škole po hitnom postupku sprovela u vezi sa spornim događajem. Učenik je zbog ovoga prvobitno bio isključen iz škole, ali je ta odluka ukinuta, pa mu je izrečen ukor.

“Profesorkina ćerka je potom fizički nasrnula na učenika. Iako je ovaj napad prijavljen upravi škole, problemom se niko nije bavio, a isti je prijavljen policiji i procesuiran sudskim putem. Iako je u pitanju izolovan slučaj između ova dva učenika, Zaštitnik podseća da vršnjačko nasilje često počinje u školi ili kulminira u njoj, ali smo svedoci a nasilje među i nad decom uveliko izlazi iz okvira školskog dvorišta”, kazala je.

Ona je, takođe, zabrinuta zbog stava prosvetnog radnika-profesorke.

“Naime, u obraćanju kojim se profesorka, obratila Zaštitniku je između ostalog navedeno da je učenik imao visoku ocenu iz nastavnog predmeta i da bi bilo logično da ukoliko ga je navodno omalovažavala i vređala da ga je i ocenom kaznila i potcenila. Podsećamo da se ocenom potvrđuje/ocenjuje stečeno i pokazano znanje učenika iz nastavnog predmeta, te da ocene nisu sredstvo kazne ili nagrade za učenika tj. ponašanje učenika, već su ti mehanizmi predviđeni na drugi način”, navodi Mijuškovićeva.

Kurir.rs/CDM Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track