GRAD SVETOG VASILIJA SAČUVAO OBRAZ: Na litiji u Nikšiću 50.000 ljudi! Mitropolit Amfilohije ovo poručio vlastima! VIDEO
Foto: Facebook video screnshot

čojstvo

GRAD SVETOG VASILIJA SAČUVAO OBRAZ: Na litiji u Nikšiću 50.000 ljudi! Mitropolit Amfilohije ovo poručio vlastima! VIDEO

Crna Gora -

U Nikšiću se i večeras održava litija povodom kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio, a zatim i predvodio litiju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na čelu litije je bio i episkop Karakasa i Južne Amerike Ruske zagranične crkve Jovan.

"Ovaj narod koji se sabira oko svojih svetinja postao je središte Evrope. Čuvajući svoje svetinje čuvaju svoj obraz. Zakon koji je donet je zakon koji se rodio iz onoga duha otimačine i posleratnog bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je dar Božji da se narod probudio, da nije izgubio obraz i dušu, nije izgubio osećanje za svetinju, za ono što je najbitnije za svakoga čoveka", kazao je Amfilohije.

Ocenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih, prenosi RTCG.

"Nadali su se da će oni donositi prave, istinske zakone. Ako imaju savesti i svesti, trebalo bi samo da pogledaju ovaj narod ovde. Ako su istinska narodna vlast, onda bi trebalo da slušaju glas naroda", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim rečima, i Evropljani "ukoliko žele da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije, pomoći će ovom narodu da se oslobodi duha bratoubulaštva i bogoubilaštva, duha podela".

"Ovo nije narod koji podržava podele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probuđeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo", rekao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima".

Iz više pravaca u Nikšić su se slile reke ljudi. Najduža je bila kolona iz manastira Ostrog — oko 5.000 ljudi.

Prema nekim procenama, okupilo se čak 50.000 ljudi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track