SUZE, PESMA I BAKLJADA! NE DAMO SVETINJE: Ovako su Pljevlja dočekala hodočasnike koji pešače iz Beograda do Podgorice!
Foto: Facebook video prtscr / Pravoslavna Pljevlja

spektakularan doček

SUZE, PESMA I BAKLJADA! NE DAMO SVETINJE: Ovako su Pljevlja dočekala hodočasnike koji pešače iz Beograda do Podgorice!

Crna Gora -

Pljevlja su odlučna i istrajana u borbi za očuvanje svetinja SPC, a to su pokazala ne samo u sve brojnijim litijama svakog četvrtka i nedelje, već i u spontanom okupljanju kako bi dočekali hrabre momke koji su iz Beograda peške krenuli za Podgoricu.

Suzama, pesmom i aplauzima Pljevljaci su hodočasnicima priredili spektakularan doček.

"Ne damo svetinje" zaorilo se na mračnom putu a potom je usledila bakljada i zaviorile se trobojke. Već po ustaljenom običaju krenulo je i nadvikivanje "KOSOVO -SRBIJA".

Od ulaska u grad svetlima i bakljama osvetlili su im put do ckve Svete Petke.

"Znali smo da će nas u Pljevljima dočekati toplo i domaćinski, ali niko od nas nije mogao ni da pretpostavi da će se narod okupiti u ovolikom broju. Doček je zaista bio spektakularan, od crkveih zvona koj su zvonila od našeg ulaska u grad pa dok nismo stigli do crkve Svete Petke, bakljade, do ogromne trobojke razapete na jednoj zgradi u našu čast", rekao je Miloš Ajković.

Mnogi Pljevljaci želeli su da daju svoj doprinos u domaćinskom dočeku hodočasnika koji su se odvažili na pešečenje dugo 500 kilometara, te su tako na "okrepljenju" posluženi i tortom na kojoj je pislao "Ne damo svetinje".

Kurir.rs, Foto: Facebook video prtscr / Pravoslavna Pljevlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track