AMFILOHIJE ODLIKOVAO BEOGRADSKI SINDIKAT: Jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru primio orden! (FOTO)
Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

posebna čast

AMFILOHIJE ODLIKOVAO BEOGRADSKI SINDIKAT: Jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru primio orden! (FOTO)

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu Beogradski sindikat Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za nadahnute pesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav“, posvedočenu kroz pesme „Dogodine u Prizrenu“ i „Sviće zora“, posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji.

Priznanje je uručeno nakon liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka.

Upravo je dodela ordena, ali i učestvovanje na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bio povod zašto su se 22. februara uputili ka Crnoj Gori.

Kako su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni, kako sa graničnog prelaza Dobrakovo, tako i sa Podgoričkog Aerodroma, gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić - jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru“, precizira se.

Nakon uručenog priznanja Mitropolije planira se da članovi Beogradskog sindikata učestvju u čitiji, koja će danas u 16.30 sati krenuti sa podgoričkog Starog Aerodroma, kao i učešće na molebanu i litiji koja će u 19 sati proći ulicama Podgorice i završiti ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, gde je i planirano premerno izvođenje pesme BS-a „Sviće zora".“

„Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, ovom prilikom želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vreme čini - mirno i dostojanstveno. Naša namera nije bila da bilo koga ugrožavamo ili uznemiravamo, već da uzmemo učešća u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena“, zaključuje Beogradski sindikat.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track