PUKLA IM SEZONA A MOGLA BI I DRŽAVA: 10.000 Crnogoraca može smesta da tuži zbog ovog! Svi oni imali bi pravo na odštetu
Foto: Ana Paunković, Shutterstock, T.S.

spisak crnogorska vlada neustavno i nezakonito javno objavila

PUKLA IM SEZONA A MOGLA BI I DRŽAVA: 10.000 Crnogoraca može smesta da tuži zbog ovog! Svi oni imali bi pravo na odštetu

Crna Gora -

BEOGRAD/PODGORICA - Svi građani koji su se našli na spisku lica u samoizolaciji, a koji je crnogorska vlada neustavno i nezakonito javno objavila, što je utvrdio i Ustavni sud, imaju pravo da tuže državu i traže naknadu štete, koja bi bila određena u sudskom postupku, ocjenjuju advokati sagovornici podgoričkog Dana.

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Višnja Orban početkom maja je, u intervjuu za Dan, kazala da su od 15. marta do 24. aprila izdali 8.221 rešenje o samoizolaciji i 1.795 rešenja o stavljanju lica u karantin, što čini 10.016 osoba.

Takođe, početkom maja sa sajta vlade nestao je i nezakonito objavljeni spisak, ali advokati ukazuju da takva nesmotrenost može koštati državni budžet.

Ustavni sud je krajem jula ukinuo odluku Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji od 21. marta ove godine, utvrdivši da je ona suprotna Ustavu Crne Gore, Zakonu o zaštiti ličnih podataka, Evropskoj i Konvenciji Saveta Evrope.

Advokat Vesko Radulović takođe ističe da građani imaju pravo na tužbu, ali da je upitno koliki iznos nadoknade štete materijalne ili nematerijalne mogu tražiti. On navodi da štetu treba da utvrde sudski vještaci, jer su objavljeni podaci koji su inače pod posebnom zaštitom.

– Nije mi poznato da je bilo sličnih slučajeva u praksi koji bi govorili o tome kakva bi odluka suda mogla da bude – navodi Radulović, koji podseća da su zaposleni u MANS-u tužili državu zbog nezakonitog nadzora internet adrese i dobili nadoknadu štete od 500 evra, ali je u pitanju bilo više radnji i u produženom trajanju koje su narušile privatnost zaposlenih.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja