VELIKA MEĐUNARODNA SRAMOTA RTCG: Otkrili nepoznati potonuli bojni brod, a radi se o podmornici o kojoj se sve zna! VIDEO
Ilustracija, Foto: Vikipedija

genijalci

VELIKA MEĐUNARODNA SRAMOTA RTCG: Otkrili nepoznati potonuli bojni brod, a radi se o podmornici o kojoj se sve zna! VIDEO

Crna Gora -

Zahvaljujući nacionalnom javnom servisu RTCG, potpredsedniku Vlade Milutinu Simovću (DPS) i državnoj firmi Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) iz Podgorice, Crna Gora je za vikend postala predmet sprdnje u međunardonim krugovima koji se bave podvodnom arheologijom, ali i opštom istorijom.

Naime, državna televizija, vicepremijer i vrh državne firme koji se bavi ronilaštvom i navodno, naučnim istraživanjem podmorja, ustvrdili su da su pronašli nepoznatu olupinu ratnog broda u podmorju blizu Ade Bojane, iako se čak 105 godina, pouzdano zna za lokalciju, identitet i okolnosti pod kojima je ta olupina tamo završila.

Reč je o olupini francuske podmornice “Fresnel” iz Prvog svjetskog rata, a koja je spletnom nesrećnih okolnosti i ratnih dejstava, stradala na ušću Bojane 5. decembra 1915. godine.

Sudbinu “Fresnela” i tačnu poziciju njene olupine znaju svi koji su se ikada bavili vojno-pomorskom istorijom, ali i oni koji su proteklih duže od veka, iscrtavali pomorske karte akvatorijuma oko ušća Bojane.

Precizno je opisana kako u domaćim i stranim vojnim arhivima (čak i onom Vojske Kraljevine Crne Gore koja nije imala mornaricu) tako i brojnim drugim istorijskim izvorima i popularnoj publicistici.

Jedino je, izgleda, ne znaju potpredsjednik Vlade, državna ronilačka firma Vladi podređena, kao i novinari Javnog servisa koji su o “tajni koja leži” u moru pred ušćem Bojane u subotu napravili dramatičan prilog u centralnom dnevniku RTCG-a.

Kako je to u subotu na sva zvona objavila RTCG, a bez preispitivanja potom preneli brojni drugi crnogorski mediji, u podmorju u blizini Ade Bojane otkriven je “borbeni brod”.

Olupinu koja počiva na oko sedam metara dubine u blizini jugoistočnog ušća Bojane u Jadran, blizu morske granice sa Albanijom, ali unutar crnogorskih teritorijalnih voda, vidjela su dva ulcinjska ribara.

“Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod, pozvali su nadležne institucije i obavestili ih. Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela, kako bi obavili prva istraživanja, na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića”, prenijela je RTCG, čija je ekipa bila na licu mesta i tom prilikom, pored ostaloga, izjave uzela od direktor RCUD-a Veselina Mijajlovića i njegovog sina i jednog od ronilačkih instruktora u toj državnoj firmi Danila Mijajlovića.

I dok je potpuno razumljivo da dvojica ribara ne znaju (niti moraju znati) o kakvoj se olupini radi, ono što je uslijedilo iz usta predstavnika RCUD-a koji su se, da istraže nalaz ribara, uputili na inicijativu potpredsjednika Vlade, napravilo je novu nacionalnu sramotu, sada već i internacionalnih razmjera:

“Preliminarno, možemo sada kazati: čini mi se da se radi o jednom ozbiljnom brodu koji, po ovim sada prvim snimcima i onome što smo do sada videli, izgleda na neku raketnu topovnjaču”, saopštio je u mikrofon ekipe RTCG-a Danilo Mijajlović, dok je njegov otac i direktor te firme kazao da su na potopljenom brodu jasno vidljiva torpeda kojima je bio naoružan, da pretpostalja da u njegovoj unutrašnjosti ima još naoružanja i da misli “da će ovo biti jako interesantno dalje istraživati”.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track