Najnovije vesti

AMFILOHIJE: Neću umreti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu!
Foto: Profimedia

zavet

AMFILOHIJE: Neću umreti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu!

Crna Gora

Mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

"Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila", izjavio je mitropolit Amfilohije.

On je podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš „dao obijeliti crkvu“ i da se svake godine po njegovoj zapovedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

"Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života, na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen", podsetio je.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji „amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

Kurir.rs/Politika/In4s

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...