DAN ODLUKE U CRNOJ GORI: Bečić novi predsednik Skupštine Crne Gore! Zakletvu završio rečima TAKO MI BOG POMOGAO! (VIDEO)
Foto: Screenshot

uspeh

DAN ODLUKE U CRNOJ GORI: Bečić novi predsednik Skupštine Crne Gore! Zakletvu završio rečima TAKO MI BOG POMOGAO! (VIDEO)

Crna Gora -

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore održana je danas u Podgorici.

Na njoj je izabran Aleksa Bečić za predsednika parlamenta. Izvedena je himna "Oj svetla majska zoro" na samom početku sednice.

17.25 - Aleksa Bećić je izabran za novog predsednika Skupštine Crne Gore. Za njega je od 71 prisutnog poslanika glasalo 45, jedan je bio protiv, a nevažećih glasova je bilo 25. On je položio zakletvu i na kraju dodao: Tako mi Bog pomogao!

15.20 - Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da postoji bojazan da će doći "do dezintegracije Crne Gore, gubitka našeg suveriniteta".

"Verujemo da ćemo svi mi u ovom novim političkim okolnostima dati doprinos da se Crna Gora sačuva, da taj očekivani popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da Crna Gora izgubi državni status i postane deo neke druge države", rekao je Popović.

On je čestitao Bečiću na izboru predsednika parlamenta, ali najavio da ga Liberalna partija neće podržati.

"Razlog možda leži u prošlosti, to je poslanik koji u proteklom mandatu nije dolazio na sednice", rekao je Popović, dodajući da nova opozicija treba da se zamisli da li uopšte treba da dolazi na skupštinska zasedanja.

15.07 - Poslanici pobedničkih stranaka predložili Aleksu Bećića za predsednika Skupštine Crne Gore. Potpredsednik Demokrata Boris Bogdanović je obrazložio predlog zbog čega je Bečić predložen za tu funkciju. DPS neutralan po ovom pitanju.

14.36 - Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su svojim potpisima profesora Zdravka Krivokapića za mandatara.

Saglasno odredbana člana 95 Ustava Crne Gore poslanici tri pobedničke koalicije: „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ podneli su zahtev predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, da prof. dr Zdravka Krivokapića predloži za mandatara nove Vlade Crne Gore.

Prvi princip delovanja nove vlasti će biti da uredimo državu – nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana, poručio je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Krivokapić u obraćanju novinarima u Skupštini

12.45 - Dritan Abazović, čelnik koalicije Crno na bijelo je podržao Aleksu Bećića za predsednika Skupštine i Krivokapića za mandatara.

12.37 - Nećemo dozvoliti neformalnim centrima moći da nam sastavljaju Vladu. Da eliminišemo sve sumnje - DF podržava Aleksu Bečića za predsednika Skupštine i predlažemo da on danas bude izabran na tu poziciju, a Zdravko Krivokapić za mandatara", rekao je Milan Knežević koji je na početku obraćanja čestitao građanima "slobodnu Crnu Goru".

foto: Printscreen

12.16 - Sednica je počela prezentacijom Izveštaja Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore.

foto: Printscreen

12.10 - Prvi se obraća predsednik državne izborne komisije Aleksa Ivanović, najstariji poslanik. Na mestu gde su nekada sedeli poslanici DPS, sada sede predstavnici koalicije za Budućnost Crne Gore, a DPS sedi na mestu gde je donedavno sedela opozicija. Sednici prisustvuju lideri partija, od Duška Markovića iz DPS do Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića i Alekse Bečića iz koalicionih partija.

foto: Printscreen

Prema zvaničnim izbornim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, koalicija „Odlučno. DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, koalicija „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“, četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

foto: Z.Š.

Po jednog predstavnika imaće Albanska lista „Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu“ i koalicija „Jedonoglasno“.

DPS je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka, ali ne može samostalno da formira vlast.

foto: Z.Š.

Međutim, lokalni mediji prenose da će sednica najverovatnije biti prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nisu postigle dogovor oko izbora predsednika Skupštine.

1 / 4 Foto: Z. Š.

Time će dosadašnja opozicija promeniti ustaljenu praksu jer se nisu dogovorili o tome, kao ni mestu premijera ili sastavu vlade.

Za prvu konstitutivnu sednicu crnogorskog parlamenta, predložene su 4 tačke dnevnog reda:

Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore;

Izbor predsednika Skupštine Crne Gore;

Utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine Crne Gore

Izbor predsednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Kurir.rs/Z.Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track