MILAN KNEŽEVIĆ, JEDAN OD LIDERA DEMOKRATSKOG FRONTA, ZA KURIR: Dritan Abazović ne da Srbima da vode jake resore
Foto: EPA

Intervju

MILAN KNEŽEVIĆ, JEDAN OD LIDERA DEMOKRATSKOG FRONTA, ZA KURIR: Dritan Abazović ne da Srbima da vode jake resore

Crna Gora -

Saopštio je da on mora čuvati nacionalne interese Crne Gore i da ne može dozvoliti da srpski političari dobiju MUP, odbranu, spoljne poslove, pravdu...

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, posle nekoliko dana teškog nadgornjavanja i žustrih pregovora pod Ostrogom stavio je pre dva dana tačku i razrešio crnogorsku dramu - DF je podržao Aleksu Bečića za šefa parlamenta, a za mandatara buduće vlade Zdravka Krivokapića.

U utorak po podne i uveče činilo se da je dogovor tročlane koalicije daleko svetlosnu godinu. Dan kasnije, sve je teklo glatko. Šta se to desilo?

- Nažalost, pojedini dežurni „opozicionari“ ispod Fejsbuk i Tviter baldahina bespotrebno su pokrenuli omiljenu crnogorsku disciplinu - traženje izdajnika među onima koji nikad nisu izdali. Blagosloven sam što sa brukom nisam imao čak ni slučajan susret.

Rekli ste da je Abazović tražio ključne resore, od odbrane i policije, do ANB i pravde. Pojavile su se spekulacije da je Amfilohije podržao Abazovića u tim zahtevima. Šta se dešavalo pod Ostrogom?

- Mogu da govorim samo u svoje ime i potvrdim da je Abazović saopštio da on mora čuvati nacionalne interese Crne Gore i da ne može dozvoliti da srpskim političarima koje mi predložimo pripadnu MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, ANB i Ministarstvo pravde. Njegovo je legitimno pravo da to traži i ima takav osećaj, kao što i ja imam potpuno drugačiji osećaj u odnosu na njegove stavove. Verovatno je rešenje negde između, ali zato i treba razgovarati.

Čini se da je od izbora glavni udar režima usmeren na to da se DF isključi iz buduće vlasti. Zašto?

- Pojedine strukture koje sebe vole da imenuju kao „građansku“ savest Crne Gore, a nikad svoju ljudsku i političku težinu nisu izmerili na izborima, uporno ali jalovo pokušavaju stvoriti atmosferu da je koalicija okupljena oko DF 135.000 glasova osvojila greškom i da je narod u stvari glasao za nekog drugog ko nije osvojio ništa. Upravo taj trust „građanskih“ mozgova želi nametnuti filtraciju podobnih i nepodobnih Srba koji izazivaju ili ne izazivaju negativne emocije. I naravno, DF u toj podeli označiti kao nedostojnog za učešće u budućoj vladi.

Brojne su spekulacije na uticaj Beograda na postizborne procese, i to preko vas i DF.

- Za navodni uticaj Beograda i Aleksandra Vučića na naša politička zbivanja najviše nas optužuju oni koji više vremena provode u Srbiji nego u Crnoj Gori. Posebno mi je zanimljiva jedna kategorija crnogorsko-srpskih salonskih mislilaca i bukača - biznismena koji su u Pionirskom parku duže bili od drveća fotinije, ne bi li makar videli portira ispred Predsedništva, ako je već Aleksandar Vučić odsutan. S Vučićem imam korektnu i jasno definisanu saradnju u skladu sa Ustavom i činjenicom da sam srpski političar iz Crne Gore koji želi najbolje odnose sa bratskom državom.

Ključ za formiranje nove vlade su, očigledno, bezbednosni resori. Kako ćese to rešiti?

- Ako postoje principi, problem će biti rešen za deset minuta. Mi nemamo problem ni s principima, ni s budućim partnerima, a najmanje sa spremnošću da se uhvatimo ukoštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Neću da verujem da je upravo to razlog nesporazuma.

O potencijalnoj funkciji

Panika ako budem šef ANB

Vidite li sebe kao šefa Agencije za nacionalnu bezbednost? I o tome je bilo glasina.

- Odavno jedna informacija, koju nisam ni potvrdio ni demantovao, a odnosi se na mogućnost da budem direktor ANB, nije izazvala toliku paniku u kriminalnim, bezbednosnim i političkim krugovima.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track