Najnovije vesti

VOJSKA CRNE GORE SE NIJE NI POJAVILA NA SINJAJEVINI, BRANITELJI PORUČILI Kada dobijemo ovu borbu biće vremena da razvijemo barjake
Foto: Printscreen Youtube/ Pobjeda

PROTIVE SE VOJNOJ VEŽBI

VOJSKA CRNE GORE SE NIJE NI POJAVILA NA SINJAJEVINI, BRANITELJI PORUČILI Kada dobijemo ovu borbu biće vremena da razvijemo barjake

Crna Gora

Ministarstvo odbrane Crne Gore za danas je najavilo početak vojne vežbe na Sinjajevini, gde ih čekaju meštani koji se tome protive, a reč je o eko-aktivistima, planinarima, ljubiteljima prirode.

Oni su i minulu noć proveli na Savinim vodama, na lokaciji Margita, gde je predviđeno gađanje minobacačima.

Pridružili su im se i čuvari Bukovice, koji su "preuzeli stražu". Tokom dana, branitelje Sinjajevine posetilo je više desetina građana iz nekoliko opština.

Dan su proveli uz vatru, razgovarajući o mogućnostima koje ta planina pruža stočarima, sakupljačima lekovitog bilja, turistima, ali i svim građanima Crne Gore.

Tokom dana, pojedini članovi jedne od grupa građana koja je došla da pruži podršku, insistirali su da se na mestu gde se bije bitka za Sinjajevinu vijori crnogorska trobojka, što su čuvari te planine odbili, objašnjavajući da je zaštita pašnjaka ekološka priča.

Nepunih pola sata oko kampa u kom su čuvari planine, bile su istaknute državna i stara crnogorska zastava, nakon čega je preovladao razum i ostali su istaknuti samo transparenti kojima se traži zaštita planine.

Kako bi predupredili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju, iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozvali su juče sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i verskih obeležja.

"Okupila nas je planina i ona je naš glavni cilj. Kada dobijemo ovu borbu biće vremena da razvijemo barjake. Dobrodošli na Sinjajevinu da složno branimo planinu", poručili su.

Petar Glomazić iz te GI tokom dana okupljenima je pričao o značaju zaštite Sinjajevine ne samo za ljude koji na toj planini napasaju stoku, već i zbog vrednih, a još neistraženih arheoloških nalazišta.

VOJSKA SE NIJE POJAVILA

Crnogorska vojska nije se danas pojavila na najavljenoj vojnoj vežbi koja je trebalo da bude održana na planini Sinjajevini, a narodne straže ostaju do daljeg, rekao je Milan Sekulović iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu".

"Sve što se desilo od najavljenog dolaska vojske je par nadletanja helikopterima iznad građana koji su bili okupljeni na lokalitetu Margita, početnoj poziciji tog navodnog vojnog poligona na Sinjajevini. Vojska nije izašla iz kasarne u Kolašinu. Narod ostaje na stražama da čuva planinu sve dok se vojska ne povuče i ne odloži vežbu, odnosno dok trajno ne odloži sva gađanja i sve vojne intervencije na Sinjajevini", kaže on.

Stočari sa Sinjajevine sinoć su ponovili da sa planine neće otići dok ne dočekaju, a kako su kazali, nadaju se i isprate vojsku.

"Nadamo se da će pobediti razum, a ne inat odlazećeg ministra Predraga Boškovića. Od kada je borba za Sinjajevinu počela on pokušava da nas etiketira kao državne neprijatelje koji se bore protiv napretka vojske, što je neistina. Mi na ovom mestu branimo Crnu Goru od njenih neprijatelja, a neprijatelj je onaj ko želi da je uništi", kazao je Aleksandar Milatović iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/Pobjeda

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...