DVA UKRAJINCA SPASENA U VODAMA KOD ULCINJA: Bili u malom čamcu, pronašli ih iscrpljene
Foto: UPSUL

ne zna se kako su tu završili

DVA UKRAJINCA SPASENA U VODAMA KOD ULCINJA: Bili u malom čamcu, pronašli ih iscrpljene

Crna Gora -

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u saradnji sa pripadnicima Sektora granične pomorske policije (SGP), spasli su danas u međunarodnim vodama južno od Ulcinja dva ukrajinska državljanina koji su se na malom gumenjaku našli u veoma opasnoj situaciji.

UPSUL je jutros oko devet časova primio informaciju da se na 13 nautičkih milja južno od uvale Valdanos nalaze, u malom gumenom čamcu, dva Ukrajinca, kojima je potrebna hitna evakuacija.

“Operateri na POC, Krgović i Nikočević su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema, i angažovali dva brza plovila SAR-1 sa posadom Koković i Karađuzović i SAR-5 (Asović i Begović). Posle sat vremena pretrage, čamac SAR-5, prema instrukcijama dobijenih od strane SGP Bar, uočio je mali gumeni čamac dužine tri metra sa dva muškarca," ispričao je načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, kao i prodora vode u mali gumenjak.

Pružena im je prva medicinska pomoć i odmah potom su se sva plovila koja su učestvovala u akciji, uputila ka luci Bar.

Ukrajinci su predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malim plovilom, van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim i ugrozili svoje živote. Lukšić je dodao da je kompletna akcija traganja i spašavanja na moru trajala nepuna tri sata, pri čemu su spasiocima na ruku išle povoljne vremenske prilike i dobra vidljivost.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track