Najnovije vesti

KRIVOKAPIĆ PRESEKAO KADA SE RADI O POPISU STANOVNIŠTVA: Ostaju vera, jezik i nacija!
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

jasno

KRIVOKAPIĆ PRESEKAO KADA SE RADI O POPISU STANOVNIŠTVA: Ostaju vera, jezik i nacija!

Crna Gora

Medijima su iz Krivokapićevog tima kazali da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne sme manipulisati u političke svrhe.

Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je medijima iz njegovog ekspertskog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsednicima države i Skupštine Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću.Takođe, predlog je upućen i predsednici Saveta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Medijima su iz Krivokapićevog tima kazali da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne sme manipulisati u političke svrhe.

"Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista, tim pre što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo uskraćivati. Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala redak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom", smatraju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića.

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, "bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila".

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je u izjavi za medije da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, verskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati pravo da se po pitanju bilo koje svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

Analitičar i član Krivokapićevog ekspertskog tima Boško Vukićević kazao je da je zapanjujuća i u izvesnoj meri i skandalozna argumentacija pojedinaca o tome kako na narednom popisu građani neće biti u prilici da se izjašnjavaju slobodno.

"Ne sećamo se sličnih reakcija datih entiteta u ranijim prilikama održavanja popisa stanovništva, tj. pod vlašću višedecenijske diktature, kada su mnogi ljudi bili pod nesnosnim pritiskom, pretnjama i ucenama da bi se na popisima izjašnjavali drugačije od onoga kako su želeli. Dakle, uvrnuta logika pokretača inicijativa o odlaganju ili izmeni suštine popisa podrazumeva da je pod diktaturom sloboda mišljenja i izražavanja veća nego u uslovima svrgnute kleptokratije i oslobođenog društva. Takav pristup problematici je, najblaže rečeno, apsurdan - istakao je Vukićević.

Prema njegovim rečima, inicijativa određenih nevladinih organizacija o uskraćivanju prava građanima na izjašnjavanje o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, jeziku i veroispovesti predstavlja negaciju same suštine demokratije.

"Takve NVO, kojima je u prirodi posla upravo promocija sloboda, demokratskih vrednosti i vladavine prava, navedenim cenzorskim inicijativama zapravo negiraju sebe same, tj. ono čime bi, makar na papiru, morale da se bave. Zaista, nije jasno na koji način promovisanje cenzure i uskraćivanje prava građanima na slobodu izjašnjavanja može "osnažiti poštovanje Ustava' i olakšati, podupreti i osnažiti državne politike"?

"Naprotiv, upravo je sloboda izražavanja, izjašnjavanja i uspostavljanje demokratskih principa ono što suštinski treba da usmerava državne politike. Princip koji zagovaraju navedene NVO je zapravo princip zatiranja i negiranja demokratije", istakao je Vukićević, uz zaključak da takve inicijative nemaju perspektivu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...