Najnovije vesti

TEORIJE ZAVERE SVE POPULARNIJE U REGIONU: QAnon ima dosta sledbenika u Crnoj Gori i na Balkanu (VIDEO)
Foto: Profimedia

Analiza

TEORIJE ZAVERE SVE POPULARNIJE U REGIONU: QAnon ima dosta sledbenika u Crnoj Gori i na Balkanu (VIDEO)

Crna Gora

Ono što je nekada bilo percipirano kao andergraund teorija zavere u SAD-u, QAnon sada postaje sve više mejnstrim i realniji, a efekti se osećaju i na našim prostorima, navodi se u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

Teorije zavjere globalno poznate pod nazivom QAnon pojavile su se 2017. godine u SAD-u sa tvrdnjama o postojanju duboke države. Sa širenjem korona virusa u svetu, proširile su se van granica te zemlje, prerastajući u antivakcinaške, antivladine proteste, 5G proteste i teorije podstaknute dezinformacijama.

“Ta neodređenost i nedefinisanost je šema putem koje je QAnon privukao ljude različitih ideologija. Oni imaju priliku da iz širokog spektra narativa biraju, pa su neki protiv establišmenta, drugi su protiv vakcine, a treći protiv 5G tehnologije”, navodi DFC.

Prema tvrdnjama tog pokreta, međunarodna pedofilska elita otima i zlostavlja decu kako bi iz njihove krvi dobili lek za podmlađivanje.

“Ta elita, kojoj navodno pripadaju Hilari Klinton i Džordž Soroš, pokušava da preuzme dominaciju u svijetu, formirajući tajnu vladu, koja iza kulisa vodi politiku celog sveta. Na drugoj strani je američki predsednik Donald Tramp koji je poveo bitku protiv duboke države”, ističe se u analizi.

Pokret se zasniva na objavama koje su se na internet forumu 4chan pojavile u oktobru 2017. godine, a koje je postavio korisnik pod nazivom Q Clearance Patriot (Q Clearence je najviši nivo bezbednosne dozvole koje zahtjeva američko Ministarstvo energetike za pristup povjerljivim informacijama o nuklearnom oružju), po kome je pokret dobio ime QAnon – skraćenica od Q-Anonymous.

“Q je bez dokaza naveo da Donald Tramp vodi rat protiv duboke države i drugih elita, te da planira krenuti u napad na satanističku pedofilsku kabalu. Q je tada tvrdio da radi kao obavještajni agent i da ima pristup povjerljivim informacijama”, ističe se u analizi DFC-a.

Na taj način su, dodaju, njegove kritičke objave postajale sve popularnije i proširile su se na Fejsbuku, Tviteru, Telegramu, Instagramu i Jutjubu.

QAnon je, dalje navodi DFC, sada dio svakodnevice, a putem društvenih mreža kao svoje baze, pokret je mobilizovao veliki broj ljudi na demonstracije širom Evrope.

“Broj Tvitova povezanih sa QAnon-om porastao je sa 5 miliona u 2017. godini na 12 miliona širom sveta ove godine, pri čemu je Nemačka zauzela 5. mesto, a Velika Britanija druga, odmah iza SAD-a”, ističe se u analizi.

Analiza objava na internetu na prostoru šest zemalja Zapadnog Balkana povezanih s QAnonom, a koju je spoveo Digitalni forenzički centar, pokazala je enorman rast tog fenomena između marta i novembra 2020. godine (56.9 hiljade objava), što je 147 odsto više u odnosu na čitavu prošlu godinu (38.6 hiljade).

“Da uticaj QAnon-a nije samo vidljiv na društvenim mrežama, svedoče protestni skupovi organizovani zbog restriktivnih mera i nošenja maski koji su se iz Berlina, Bukurešta i Londona preselili u Podgoricu, Beograd, Tiranu, Zagreb”, ukazuje DFC.

Demonstranti bez dokaza upozoravaju da je pandemija zavera kabale satanističkih pedofila koji kontrolišu svet, te da maske ne štite od virusa ili da Bil Gejts planira da čipuje ljude kroz vakcine čiju izradu finansira.

“Ako iz svega navedenog već nije očigledno, valja napomenuti da su dezinformacije ključ komunikacionih tehnika ovog pokreta, a ne činjenica i nauke”, navodi se u analizi.

I antivakseri pod paskom QAnon-a

Među brojnim teorijama zavjere naročito se ističe narativ o štetnosti vakcinacije.

“Rasplamsavanje inicijativa protiv obavezne vakcinacije nameće se kao tema godinama unazad širom sveta, premda pokret antivaksera nije doživeo svoj zamah u Crnoj Gori”, ističe DFC.

Kako se širom svijeta i dalje održavaju masovni protesti protiv obavezne vakcinacije, pripadnici QAnona prigrlili su ih i iskoristili za širenje svoga uticaja i agende, pa se nerijetko mogu vidjeti baneri sa njihovim porukama.

U Crnoj Gori, aktivni su roditelji u Baru, Podgorici i Herceg Novom, koji protestuju protiv nošenja maski u školama jer, kako navode, štete zdravlju djece.

“Takav pristup propagira neefektivnost maski i ne doprinosi sprečavanju širenja virusa, pogotovo u trenuto lošoj situaciji u kakvoj se nalazi Crna Gora”, ističu u DFC-u

Slična kampanja pod heštegom #SaveTheChildren (#sačuvajmodjecu) koja je pokrenuta radi podizanja svijesti o problemu dječije seksualne eksploatacije, a koja izmiče kontroli u Americi i širom svijeta, dobila je na afirmaciji ovog ljeta na društvenim mrežama.

“Kampanja je zaokupila pažnju i pokreta QAnon, koji je počeo da promoviše hešteg #SaveTheChildren da bi povećao sopstveni domet na društvenim mrežama”, ističe se u analizi.

Prema navodima zagovornika QAnon-a, ozbiljan problem predstavljaju zaštitne maske koje djeca moraju da nose usljed pandemije COVID-19, zbog čega se ne mogu čuti njihovi pozivi za pomoć ukoliko su napadnuti.

Iako je Fejsbuk uklonio grupe i stranice poput Q-ANON Bosna i Hercegovina, Q-Anon Serbian version, QAnon Serbia WWG1WGA, QANON/Buđenje Srbije, Qanon – Srbija, Q/QANON ARMY Srbija/Serbia, Qanon Balkan, na toj i drugim platformama postoji niz drugih koje propagiraju iste ili slične teorije.

“Koristeći ključne riječi povezane sa teorijama zavjere QAnon pokreta, analizirali smo objave na Fejsbuku kao dominantnoj platformi u Crnoj Gori i regionu. Na grafikama je vidljivo da je od početka godine u šest zemalja Zapadnog Balkana bilo preko 19.000 objava i gotovo 1,4 miliona interakcija. Indikativno je da se najveći broj objava dogodio upravo u periodu širenja Covid-19 na našim prostorima (mart-maj 2020) kada su i nastale mnoge teorije zavjere usljed brojnih nepoznanica o korona virusu”, navodi se u analizi.

U plasiranju takvog sadržaja ističe se, prije svih, nedavno formirana zatvorena grupa BalkAnon, sa 2.000 članova. Slede Pravo na izbor (24.000 lajkova), Pravo na slobodu (93.000 lajkova) Protiv novog svetskog poretka (30.000 lajkova), Orvel civilizacija (11.000 lajkova), ali i mnoge druge stranice, grupe i pojedinci.

Teorija duboke države, pored onlajn grupa i stranica, svoje pobornike ima u političkom životu Crne Gore.

“Tu se prvenstveno misli na Nebojšu Medojevića koji na društvenim mrežama, ali i svojim nastupima u Skupštini, nerijetko govori o tajnoj kabali koja upravlja svijetom, koju finansira Džordž Soroš, a protiv koje se bori Donald Tramp. Nedavno je izjavio da Crnom Gorom već godinama vlada tajna organizacija koja ne izlazi na izbore i nema nikakav demokratski legitimitet”, navodi DFC.

Kada je riječ o video platformi Jutjub, identifikovali su nekoliko kanala koji se bave tematikom teorija zavere.

Za kraj, iako QAnon teorije zavere nemaju utemeljenja u naučnim činjenicama, posljedice su, ističe DFC u analizi, stvarne i vidjljive.

Kurir.rs/CdM

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...