POLICAJCI SU PLAKALI KAD SU ME PRIVODILI, ALI NISU ONI KRIVI: Ovu besedu mitropolita Amfilohija sa litija mnogi pamte
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

uvek predvodio litije

POLICAJCI SU PLAKALI KAD SU ME PRIVODILI, ALI NISU ONI KRIVI: Ovu besedu mitropolita Amfilohija sa litija mnogi pamte

Crna Gora -

Tokom jedne junske litije, mitropolit Amfilohije se osvrnuo i na to kroz šta je sve prolazio u borbi sa vlastima koje su htele da nametnu sporni Zakon o slobodi veroispovesti i kako je izgledalo kada je priveden na informativni razgovor.

"Kod mene su plakali policajci kada su me privodili na informativni razgovor, a sada vidimo da su se neki odrekli značke i uniforme. Nisu krivi policajci, već oni koji su im to naredili. Ako nastave da vrše takvo bezakonje nad Ustavom, onda se postavlja pitanje ko je taj bezuman da glasa za takvu vlast. Kome da predamo svetinje onima koji na lažima zasnivaju svoje priče", upitao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je 22. juna bio zadržan punih šest sati u zgradi Centra za bezbednost gde je bio saslušan zbog održavanja litija. Tada je zbog njega bila podneta krivična prijava.

Podsetimo, litije su se održavale tokom 2020. godine u znak protesta zbog spornog zakona kojim bi se oduzela imovina koja pripada SPC, a mitropolit Amfilohije je redovno predovdio verni narod u molitvenom hodu.

"Gde je bilo u svetu da bezbožnici stvaraju svoju crkvu – nigde. Ove litije su borba protiv nepravde, bratomržnje i bratomržnju i ne možemo glasati za onog koji to nastavlja. Ja ne mogu, a vi kako hoćete", rekao je tada mitropolit crnogorsko-primorski u Podgorici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track