Najnovije vesti

DRITAN POSLAO KRIVOKAPIĆU PREDLOG SPORAZUMA: Prioriteti vlade od Zakona o slobodi veroispovesti do ekologije i EU!
Foto: Facebook / Građanski pokret URA

predlog sporazuma

DRITAN POSLAO KRIVOKAPIĆU PREDLOG SPORAZUMA: Prioriteti vlade od Zakona o slobodi veroispovesti do ekologije i EU!

Crna Gora

Građanski pokret URA Dritana Abazovića uputo je mandataru Zdravku Krivokapiću i predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću predlog sporazuma o programskim prioritetima ekspertske vlade, piše podgorički Dan.

Predlog sporazuma, u koji je Dan imao uvid, sadrži 13 tačaka i podrazumeva usvajanje pet zakona: o poreklu imovine, lustraciji, zakona o vladi, o Skupštini, kao i zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Predlog sporazuma je, prema pisanju podgoričkog dnevnika, URA Krivokapiću i Bečiću dostavio pre nekoliko dana.

Najnoviji sporazum, između ostalog, obuhvata i donošenje u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti, s akcentom na ukidanje spornih članova, kao i nastavak pregovora sa Evropskom unijom (EU) s ciljem ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24.

"Konsolidacija javnih finansija uz presek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uz pooštravanje kaznene politike iz ovih oblasti, donošenje hitnih mera za borbu protiv pandemije novog korona virusa Kovid-19, temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora", navodi Dan. 

Takođe predloženi sporazum predviđa izmene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja.

Deo sporazuma je i donošenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine s ciljem brendiranja Crne Gore kao ekološke države, zatim revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, kao i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Facebook / Građanski pokret URA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...