KRIVOKAPIĆ NAJAVIO NOVU STRATEGIJU U BORBI PROTIV KORONE: Raspustiće se NKT, a formiraćemo dva tela za kontrolu zarazne bolesti
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

crna gora

KRIVOKAPIĆ NAJAVIO NOVU STRATEGIJU U BORBI PROTIV KORONE: Raspustiće se NKT, a formiraćemo dva tela za kontrolu zarazne bolesti

Crna Gora -

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić najavio je novu strategiju u borbi protiv korona virusa tako što će raspustiti Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije i formirati dva stručna tela.

"Formiraćemo Savet i Komisiju za kontrolu zarazne bolesti. Savet će biti formiran pri vladi i vlada će na osnovu preporuka Saveta donositi plan daljih mera. Dakle, Savet će preuzeti funkciju NKT, a predloge mera će donositi u saradnji s Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja", rekao je Krivokapić za Dojče vele (DW).

Dodao je da će mere prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mera Saveta..

Na pitanje kako će obezbediti da građani poštuju mere kada ih sada ignorišu, Krivokapić je ponovio da će i njih uključiti u ocenjivanje.

"Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepoverenja, došlo je vreme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i da žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše i zdravlje najbližih", poručio je Krivokapić.

"Ićićemo u dva pravca: donosićemo nove mere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mera", rekao je Krivokapić.

Budući premijer je, međutim, i sam kršio mere, podseća DW.

"Tokom sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici nije nosio masku, a prethodno se pričešćivao na Cetinju, i pored upornih apela lekara da je pričešće istom kašičicom ozbiljna pretnja u ovom trenutku", navodi DW i podseća da se Krivokapić zbog maske javno izvinio.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track