CRNA GORA KONAČNO DOBIJA NOVU VLAST: Milo, crven u licu, usamljen sedeo u Skupštini
Nove uloge Krivokapić mandatar, Đukanovićev DPS opozicija, Foto: Kurir/Z.Šaponjić

Istorijski dan

CRNA GORA KONAČNO DOBIJA NOVU VLAST: Milo, crven u licu, usamljen sedeo u Skupštini

Crna Gora -

Đukanović slušao ceo Krivokapićev ekspoze. Poslanici sada opozicionog DPS dočekali ga u tišini, za razliku od prethodnih godina, kad je pozdravljan aplauzom

Prvi put za 30 godina vladavine, Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, dočekao je juče da uđe u salu Skupštine Crne Gore, a da ga ne dočeka aplauz njegove poslaničke većine!

Tišina

Juče, kad je predsednik Crne Gore, u društvu predsednika Skupštine Alekse Bečića, ušao u salu na raspravu o izboru nove vlade, dočekala ga je - mukla tišina. Čak su i njegovi poslanici ćutali. U parlamentu je do kraja saslušao skoro trosatni ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića, sedeći sam u prvom redu klupa, dok su iza njega sedeli poslanici demokrata, malo dalje sa jedne strane Dritan Abazović, sa druge strane Milan Knežević, ljuti politički protivnici, nekad opozicija, a sada deo nove vladajuće koalicije. A sasvim desno, na kraju sale, njegovi iz DPS, sada kao opozicija u parlamentu.

- Lepo mi danas izgleda Milo Đukanović, mada bi on danas voleo da je na nekom drugom mestu. Dobro izgleda da dođe u slobodnu Skupštinu i shvati šta znači sloboda, iako je okupiranim umovima teško da to shvate. Lepo je graditi slobodnu Crnu Goru, ovo će se izučavati kako je duboko kriminalni režim promenjen bez kapi krvi - otelo se poslaniku Marku Milačiću pred scenom usamljenog predsednika države.

Malo je šta juče u Podgorici i širom Crne Gore odavalo da je u glavnom gradu države u toku istorijski događaj. Tek nekoliko građana ispred Skupštine Crne Gore sa crnogorskim zastavama i transparentima „Ovo nije moja vlada“ i „Nikad više 1918“! I oni su se kratko zadržali, pa su otišli.

Na suprotnim stranama  Abazović i Đukanović
Na suprotnim stranama Abazović i Đukanovićfoto: Kurir/Z.Šaponjić

Na nivou državnog udara

Unutra, u Skupštini, jedini trenutak oduševljenja i radosti bio je kad je budući potpredsednik vlade Dritan Abazović ušao u beli salon, u kome su već bili mandatar Krivokapić i budući ministri. Iz salone je odjeknuo dug, glasan aplauz!

Trenutak kasnije, kad je mandatar Krivokapić počeo svoj ekspoze, bio je za istoriju. U oči je predsedniku države i njegovoj odlazećoj vladi ređao jedno po jedno:

- Podsticali ste tajkune, kriminalce, da uzmu sve, da opljačkaju ovu državu... Donosili ste nezakonite propise, tvorci ste bezakonja, uveli ste nas u sferu rijaliti-šoua, izokrenuli ste sve vrednosti... Vaša politika poslednjih meseci bila je politika spaljene zemlje. Oduzeli ste građanima nadu... Ovo što ste radili u nivou je državnog udara - ređao je mandatar.

Milo je to sve slušao i ćutao. Povremeno, bio je malo crveniji u licu ispod maske.

Nakon sednice, on je rekao da je Krivokapićev ekspoze pun predrasuda.

ĐUKANOVIĆ O SRPSKOM AMBASADORU

Božović je ispunio uslove za proterivanje

foto: Printskrin / You Tube / RTHN

Đukanović je ocenio da je srpski ambasador Vladimir Božović, koji je proteran iz Crne Gore, ispunio kriterijume za takav odnos te države prema njemu. Dodao je i da ne vidi da je došlo do nekog poremećaja u diplomatskim odnosima između Srbije i Crne Gore:

- Obaveza ambasadora je da se ponaša u skladu s međunarodnim aktima, s Bečkom konvencijom pre svega - kazao je Milo Đukanović novinarima u Skupštini.

Upitan o imenovanju novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, on je rekao:

- Ne postoji mogućnost, koliko znam, da se ambasador koji je proglašen personom non grata ponovo kandiduje. Ne želim da sudim da li bi se Srbija opredelila za takav čin, a ako se opredeli, saznaćete moj stav.

Kurir.rs/ Zoran Šaponjić Foto: Kurir/Z.Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track