SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA NOVU VLADU: Krivokapić položio zakletvu i postao premijer! Građani slave na ulicama (VIDEO)
Foto: EPA / Boris Pejovic

istorijska sednica

SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA NOVU VLADU: Krivokapić položio zakletvu i postao premijer! Građani slave na ulicama (VIDEO)

Crna Gora -

Na sednici crnogorskog parlamenta završena je poslanička rasprava, kao i završna reč mandatara Zdravka Krivokapića, nakon čega je izglasana nova, 42. vlada.

Većina poslanika na javnom glasanju podržala Krivokapićev predlog vlade, čime je on postao premijer, nakon što je položio zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno. Tako mi Bog pomogao", glasila je Krivokapićeva zakletva.

Za novu vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Nakon polaganja zakletve premijer je zahvalio svima koji su glasali rekao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

"Rad, red i odgovornost neka bude mera ove vlade", poručio je premijer.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić objavio je Odluku o izboru 42, Vlade Crne Gore:

U PLJEVLJIMA SLAVE NOVU VLADU

U Pljevljima su izbor nove Vlade Crne Gore obeležili i vatrometom, a mnogi građano su izašli na ulice sa zastavama

Krivokapić se obraća poslanicima: Nema brojanja krvnih zrnaca

Mandatar Zdravko Krivokapić rekao je da ova vlada nije možda po volji svima ali da je početak dorektne demokratije.

"Dajte da stvorimo uslove da se napokon Crna Gora preobrazi u svakom smislu, ali to mora da krene od nas samih. Ako se to desi i građani osete boljitak, mi smo pobednici i niko se neće ni pitati ni sećati koja je to vlada bila."

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

On je naglasio da nikada nikome nije rebrojavao krvna zrnca.

"Nikome i ovoj budućoj vladi nisam brojao zrnca, pitao koje je vere ili u koju crkvu ide", rekao je mandatar i odgovori je na neke od kritika iznesene nakon iznošenja ekpozea:

"Moj đed je došao iz Amerike uoči Balkansih ratova da bi oružjem branio slobodu Crne Gore. Iz one Amerike koja nam je danas svima ideal."

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

DF: Da nije bilo Zakona o slobodi veroispovesti DPS ne bi pao

Predrag Bulatović (DF) pozvao je Krivokapića da se okrenu jedni drugima, da zajedno rade.

"Bilo bi licemjerno da izglasamo vladu, a sjutra radimo jedni protiv drugih. Ja u tome neću učestvovati", kazao je Bulatović.

Pitao je da li ima veće sramote od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, "ali dobro je što je usvojen, jer da nije, DPS ne bi pao".

Bulatović je rekao i da treba hitno istražiti političku korupciju i nuđenje Abazoviću 21 milion eura.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Branko Čavor (DPS) je rekao da očekuje da će pripadnici te sada opozicione stranke biti "dežurni krivci" za svaku nesposobnost buduće vlade.

"Niko od nas nije protiv Srba, ali jesmo protiv velikosrpstva", rekao je.

Milo Božović (DF) je govorio o crnogorskim simbolima i dodao da predstavnici Srba ne ugrožavaju Crnu Goru nepoštovanjem državnih simbola, već samo pokazuju da nisu zadovoljni načinom na koji su simboli doneseni.

"Moraće da dođe dan kada ćete morati da se dogovorite sa nama o tome. Moramo naći simbole i himnu koji će biti prihvatljivi svima nama. Nismo mi neprijatelji ako ne poštujemo simbole, neprijatelji su oni koji ustanu i stave jednu ruku na srce, a drugom džepare građane", kazao je Božović.

Dodao je da je koalicionim sporazumom koji su potpisali nosioci izbonih lista drugi put priznali samoprolašeno Kosovo i istakao da DF nema nameru da osporava tu sramnu odluku jer nemaju većinu u parlamentu.

Govoreći o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića, rekao je da ova zemlje nije samo "spržena" nego, kako je kazao, "posvađana i spaljena".

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Nastavak rasprave u crnogorskom parlamentu o ekspozeu i predlogu sastava vlade danas protiče mirnije nego prethodna dva dana, ali i dalje, umesto reformskog programa za, kako se čulo, Crnu Goru kao "sprženu zemlju", dominiraju teme ratnih zločina, navodnog velikosrpstva i politike Beograda prema Crnoj Gori.

Sednica je počela u sredu kada je mandatar Krivokapić predstavio svoj ekspoze i predložio članove njegovog kabineta.

Ako bude izabrana, ova vlada će zameniti vladu Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koja je u Crnoj Gori bila na vlasti punih 30 godina. Ekspozeom mandatara i predloženim članovima vlade, sudeći po diskusijama u protekla dva dana, nisu zadovoljni ni poslanici većine ni opozicije.

Nakon završetka današnje rasprave očekuje se i obraćanje mandatara Krivokapića, nakon čega bi trebalo da usledi glasanje o izboru nove crnogorske vlade.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA / Boris Pejovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track