IPAK SE PLIVALO U CRNOJ GORI ZA ČASNI KRST: Dečak Vuk (10) najbrži bio u Beranama, u Bijelom Polju Marko Drobnjak (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

takmičile se i dve dame

IPAK SE PLIVALO U CRNOJ GORI ZA ČASNI KRST: Dečak Vuk (10) najbrži bio u Beranama, u Bijelom Polju Marko Drobnjak (VIDEO)

Crna Gora -

Iako je Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila da ove godine neće biti tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst, u mnogim mestima širom zemlje vernici su se okupili i zaplivali u ledenoj vodi.

U Beranama je za krst plivalo oko 40 mladića, dve devojke i dvoje dece. Prvi do krsta je doplivao 10-godišnji Vuk Raičević iz Berana.

Kako se navodi, u Beranama je uprkos temperaturi od 11 stepeni ispod nule, održano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Poštovale su se epidemiološke mere.

Među učesnicima su bile i dve dame, Ivana Radević i Marijana Barjaktarović, kao i dvoje dece – Vuk Raičević i Aleksandar Ralević.

U plivanju za Časni krst u Bijelom Polju učestvovalo je oko 40 ljudi, a pobednik je Bjelopoljac Marko Drobnjak.

Podsetimo, ranije je objavljeno da plivanja neće biti u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Protojerej-stavrofor Slobodan Јokić rekao je da u Nikšiću ove godine neće biti organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst, a zlatnik sa likom Isusa Hrista, koji se dodeljuje onome ko prvi stigne do Časnog krsta, biće dodeljen zdravstvenim radnicima u tom gradu.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Isusa Hrista je na reci Јordan krstio Јovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Kurir.rs/Berane online/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track