BITKOINKA JOJ JE NOVO IME: Prva krava u Crnoj Gori plaćena u kriptovaluti -0,03 bitkoina!
Foto: EPA / Focke Strangmann

ime po digitalnoj valuti

BITKOINKA JOJ JE NOVO IME: Prva krava u Crnoj Gori plaćena u kriptovaluti -0,03 bitkoina!

Crna Gora -

U Crnoj Gori je prodata prva krava koja je plaćena bitkoinima, objavio je crnogorski portal Seljak.me i naveo da je krava, kojoj je zbog valute kojom je plaćena nadenuto ime Bitkoinka, prodata za oko 0,03 bitkoina što, kako se navodi, iznosi oko 1.350 evra.

Na sajtu poljoprivredne zadruge navodi se da je ovo prvo digitalno selo koje je u Crnoj Gori povezalo kupce i prodavce poljoprivrednih proizvoda i uvelo senzor teljenja i pametnu ogrlicu sada otišlo i korak dalje i organizovalo kupoprodaju krave i to pomoću bitkoina.

Navodi se takođe da će se potencijali bitkoina tek ispoljiti u bliskoj budućnosti i da je transakcija uspešno realizovana zahvaljujući agentu za kriptovalute, Novaku Svrkoti.

Prema riječima Anđele Bojić, sada već vlasnice Bitkoinke razlozi za ovakv potez leže u spoju poljoprivrede i modernih tehnologija.

,,U dogovoru sa kolegom Markom krava je plaćena bitkoinima, kad sam mu rekla da moji roditelju imaju u planu da kupe kravu predložio je da napravimo nešto inovativno i da to bude prva krava plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori a možda i šire. Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da budućnost poljoprivrede leži u zdravom spoju poljoprivrede i tehnologije, a samo modernizovanje poljoprivrede povecava šanse da se mlađe osobe ohrabre nasim iskustvom a nadam se da će se poljoprivrednici ugledati i početi da koriste neke savremene metode u poljoprivredi u ovom slučaju koristiti ovakav nacin plaćanja”.

Slične reči nam upućuje i osnivač sajta www.seljak.me koji ima niz neiscrpnih ideja u zanimljivom spoju poljoprivrede, modernih tehnologija, ali odnedavno i novog načina plaćanja, prema njegovim riječima:

,,Cilj ove transakcije je bio da još jednom kroz svoj rad ukažemo na spoj inovacije i poljoprivrede. Kriptovalute, od kojih je najpoznatija bitkoin su postale svakodnevnica. Nedavno je čak odrađen i prvi fudbalski transfer koji je realizovan kroz kriptovalute pa je naša misao bila kad mogu transferi kao i mnoge druge aktivnosti da se plaćaju kriptovalutama zašto da ne može i krava. Koleginica Anđela Bojić mi je saopštila da će u narednom periodu, njena porodica, koja se bavi stočarstvom u Gornjoj Morači planirati kupovinu krave. Dogovorili smo se da ovu transakciju odradimo kroz bitkoin i na taj način otvorimo jedno novo polje poljoprivrede naše zemlje, a prvenstveno poljoprivrednicima pokažemo kolike su mogućnosti digitalizacije poljoprivrede. Zahvaljujući agentu za kriptovalute Novaku Svrkoti transakcija je uspešno realizovana, na obostrano zadovoljstvo kupca i prodavca. Ovo je sigurno prva krava u regionu koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo sa informacijama može biti i šire“.

Naravno digitalizacija je tu da poljoprivrednu proizvodnju podigne na jedan veći nivo, uz poštovanje postulata klasičnih pristupa, digitalizaija olakšava, ubrzava, oplemenjuje i modernizuje poljoprivredni proces, zato svi trebamo biti spremni da učimo, prihvatamo nove izazove, ali i da otvorimo novo polje, pa čak i ovo, kupoprodaju poljoprivrednih dobara kriptovalutama.

,,Dodao bih da želimo da iskažemo zahvalnost prema UNFAO i EBRD-u, od kojih smo dobili podršku za unapređenje postojećih kapaciteta i zahvaljujući toj podršci možemo digitalizaciju da podignemo na jedan novi nivo. Uskoro očekujte još noviteta na polju digitalizacije poljoprivrede. Nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu imati sluha za naše ideje s obzirom da ozbiljnije inovacije zahtijevaju i ozbiljniji pristup ovoj temi, kako kroz kadar i infrastrukturu, tako i kroz i finansije. Prihvatamo i podršku u kriptovalutama“ šaljivom notom zaključio je Marko Maraš .

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Focke Strangmann

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja