Najnovije vesti

VLADA U PODGORICI MENJA ODLUKU O DOBIJANJU DRŽAVLJANSTVA: I privremeni boravak se računa kao uslov
Foto: Shutterstock

Lakše do pasoša i lične karte

VLADA U PODGORICI MENJA ODLUKU O DOBIJANJU DRŽAVLJANSTVA: I privremeni boravak se računa kao uslov

Crna Gora

Vlada Crne Gore bi danas trebalo da usvoji izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljaNstva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Na današnjoj sednici Vlade bi trebalo da bude usvojene i Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta. Prema najavama, svi koji ne žive u Crnoj Gori već u inostranstvu biće izbrisani iz registara prebivališta i boravišta, te iz biračkog spiska. ; Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada gradjana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim ;sredstvima braniti državu od "evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja".

Na sednici te stranke je konstatovana, kako je navedeno, nedvosmislena namera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu menjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su, medjutim, takve ocene negirane uz obrazloženje da će novi pripisi nekima olakšati sticanje državljanstva, ali da se ne radi o desetinama hiljada gradjana kako tvrdi opozicija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...