CRNOGORSKI PLAN B: Zdravko Krivokapić preko Joanikija ubeđuje Leposavića da sam napusti vladu?!
Foto: Nemanja Nikolić, EPA Boris Pejović

PRITISCI

CRNOGORSKI PLAN B: Zdravko Krivokapić preko Joanikija ubeđuje Leposavića da sam napusti vladu?!

Crna Gora -

Crnogorski premijer ne odustaje od namere da ukloni ministra pravde zbog izjave o Srebrenici. U tom poslu angažuje i ljude iz crkvenih krugova

Premijer vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokušava preko crkvenih krugova, pre svega vladike budimljanko-nikšićkog Joanikija, da izvrši pritisak na ministra pravde Vladimira Leposavića da sam podnese ostavku, saznaje Kurir. Kako Krivokapić ne želi na drugi način da premosti novonastalu krizu, navode izvori našeg lista iz Crne Gore, veruje da bi Crkva mogla da mu pomogne u uklanjaju Leposavića iz vlade.

Danas sastanak

Danas će šefovi poslaničkih klubova vladajuće koalicije imati sastanak sa Krivokapićem kako bi se pronašlo rešenje, ali, po svemu sudeći, umesto konstruktivnih predloga, premijer će ponoviti da traži njihovu podršku za smenu ministra pravde.

- Izgleda da će danas na sastanku Krivokapić ostati pri svom zahtevu da mu se da podrška za smenu ministra. Paralelno, on će i preko crkvenih krugova pokušati da izvrši pritisak na Leposavića da se sam povuče. Verujem da bi taj neko iz Crkve, ko bi razgovarao sa Leposavićem, mogao da bude vladika Joanikije. Vladika Joanikije i ministar pravde su u dobrim odnosima, bliski su, Leposavić je i član pravnog tima Mitropolije - kaže izvor našeg lista.

Dodaje da, ukoliko ovakvo rešenje ne prođe, Krivokapić je u problemu. Koalicioni partneri su mu poručili da neće podržati njegov predlog za smenu ministra pravde, a kao moguća rešenja, prema ustavu, pominju se rekonstrukcija i izbor nove vlade. Iako bi rekonstrukcija vlade bila jednostavnije rešenje za Krivokapića, potpredsedniku Vlade Dritanu Abazoviću, kako saznaje Kurir, bliža je opcija izbora nove vlade.

Zategnuti odnosi

- Dritanu je bliži izbor nove vlade nego rekonstrukcija. Odnosi između Krivokapića i njega su prilično zategnuti. Ukoliko dođe do toga da se ide sa izborom nove vlade, neki krugovi razmišljaju da bi Aleksa Bečić, aktuelni predsednik Skupštine, mogao da bude kandidat za premijera, kao nekakvo kompromisno rešenje - dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, do krize u Crnoj Gori je došlo zbog izjave ministra pravde da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid „kad se to i nedvosmisleno utvrdi“. Krivokapić je parlamentu podneo zahtev za njegovo razrešenje, pravdajući se da je Leposavić odstupio od zvaničnih stavova vlade. Leposavić je tada poručio da se neće sam povući.

Dragomir Anđelković

Premijer pod pritiskom zapadnih ambasada

l Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Krivokapić ne postupa na ovaj način jer tako želi, već je pod velikim pritiskom zapadnih ambasada, a ne može da im se odupre:

- Ovo mora da se reši kompromisom, da i Krivokapić i Leposavić ostanu u vladi, jer ne smemo da prihvatimo poniženje da čovek koji je rekao istinu bude sklonjen. Ako Krivokapić bude insistirao na tome, onda ide rekonstrukcija vlade i naći novog premijera.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track