Najnovije vesti

GUBI LI CRNA GORA OBALU KAO GRČKA PIREJ!? Alarmantna situacija, čeka se na odgovor Brisela, ako im ne pomognu, crno im se piše!
Foto: Youtube Printscreen

u dugu do guše

GUBI LI CRNA GORA OBALU KAO GRČKA PIREJ!? Alarmantna situacija, čeka se na odgovor Brisela, ako im ne pomognu, crno im se piše!

Crna Gora

Zdravko Krivokapić, predsednik Vlade Crne Gore, uputio je pismo Evropskoj komisiji povodom duga prema Kini, na ime najteže deonice auto-puta kroz Crnu Goru, od Smokovca do Mateševa (42 km)

"Depeša" je stigla u Brisel, potvrdila je portparolka Ana Pisonero Hernandez, poručujući da moguću podršku neće prejudicirati javnim komentarisanjem opcija ili spekulacija.

Zvanična Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta od Bara do Boljara, granice sa Srbijom. U petak se, doduše, nezvanično u Podgorici čulo da bi do kraja ovog meseca trebalo da stigne odgovor Evropske komisije na premijerovo pismo.

Ako se ne nađe rešenje za otplatu duga, koji u ovom trenutku iznosi gotovo milijardu dolara, nastao zbog izgradnje deonice auto-puta, Crna Gora bi se prema Kini mogla naći u istoj situaciji kao što se pre nekoliko godina našla Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej. Crnu Goru od 42 kilometra od Smokovca do Mateševa će po prvom ugovoru koštati 809 miliona dolara, pride najmanje 90 miliona zbog pristupnih puteva, elektro i vodovodnih mreža uz saobraćajnicu i tako sve na korak do enormne cifre sa devet nula.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić spušta "loptu na zemlju"

- Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnim uslovima. Trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja - izjavio je Spajić. - Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima.

U jeku priče da bi zvanični Peking zbog duga mogao da preuzme deo teritorije Crne Gore, pre svega crnogorsku obalu, pa čak i Luku Bar, Ulcinj, Budvu, Herceg Novi, ambasador Kine Liu Đin je obišao gradilšte na najtežoj deonici auto-puta.

- Ovo je put kinesko-crnogorskog prijateljstva. Postoji poznata kineska izreka - "Ko želi da se obogati, prvo treba da izgradi puteve" - kazao je Đin.

 Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...