Najnovije vesti

MILO ĐUKANOVIĆ POSLE SAMITA BRDO BRIONI: EU treba ta preuzme ulogu na Zapadnom Balkanu i spreči prodor interesa drugih zemalja!
Foto: EPA Georgi Licovski

Evropeizacija

MILO ĐUKANOVIĆ POSLE SAMITA BRDO BRIONI: EU treba ta preuzme ulogu na Zapadnom Balkanu i spreči prodor interesa drugih zemalja!

Crna Gora

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zadovoljan je zaključima usvojenim na danas održanom samitu u okviru proces Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja i veruje da predstavljaju dobar prilog u ukupnoj politici zemalja Zapadnog Balkana prema EU.

U pisanoj izjavi nakon samita dostavljenoj i Tanjugu, Đukanović smatra da usvojeni zaključci mogu biti podsticajni da EU preuzme svoju odgovornu ulogu prema zemljama regiona Zapadnog Balkana i da, kako je naveo, na taj način "zatvorimo mogućnost za prodor interesa drugih zemalja, koja nažalost usporava reforme koje moramo da realizujemo i usporava našu evropsku perspektivu".

Za Đukanovića je tema ovog samita bila zanimljiva što pokazuje,kako je naveo i to što je potrajao duže od predviđenog.

Đukanović ističe da je poenta tokom čitavog razgovora bila na temi evropeizacije Zapadnog Balkana.

Primetio je da je ovo 10 jubilarni samit Brdo-Brioni, kao i da se tokom, kako kaže, tih 10 godina taj proces zaista afirmisao kao mesto na kojem se kvalitetno razgovara o regionalnoj saradnji i o evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana.

"Imajući u vidu da samo svi nezadovoljni tempom politike proširenja na ZB, mislim da je samit došao u pravo vreme i da je dobra prilika da se najpre pripremi Slovenija, kao domaćin današnjeg samita, za početak predsedavanja EU, što će uslediti u drugom polugođu ove godine, a istovremeno samit je došao uoči sastanka koji ćemo sutra kao lideri ZB imati s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borelja", naveo je Đukanović.

Kaže da je učesnike upoznao sa procesima koji se događaju u Crnoj Gori, sa naporaima koji se ulažu u rešenje posledica pandemije, kao i kako teče proces kohabitacije.

Crnogorski predsednik kaže da je predložio zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama o promene granica na Zapadnom Balkanu, ali da o toj ideji nije postignut konsenzus.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track