Najnovije vesti

KRIVOKAPIĆ ODLAZI U ISTORIJU? Crnogorska vlada u žestokoj krizi, šuška se da će premijera zameniti Miodrag Lekić
Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

vlada u krizi

KRIVOKAPIĆ ODLAZI U ISTORIJU? Crnogorska vlada u žestokoj krizi, šuška se da će premijera zameniti Miodrag Lekić

Crna Gora

Današnje glasanje o opozivu ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore pokazaće razmere krize aktuelne vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Deo crnogorskih medija spekuliše da je aktuelni premijer "već bivši" i da je izvesno da će ga zameniti predsednik Demosa Miodrag Lekić.

Konsultacije o tome već su nezvanično počele unutar tri koalicje, koje čine skupštinsku većinu. "Danas ćemo obavestiti javnost o narednim potezima, ali je jasno da ukoliko s DPS-om bude smenjen ministar Leposavić, premijer Krivokapić nema više legitimitet", rekao je za Novosti jedan od lidera DF Milan Knežević.

I podgorički portal Borba piše da su predstavnici parlamentarne većine već započeli neformalne razgovore oko rešavanja političke krize izazvane povlačenjem podrške Krivokapiću.

Pozivajući se na više izvora, portal piše da će ti razgovori narednih dana biti intenzivirani u pravcu konkretizacije budućeg delovanja i nova kadrovska kombinatorika.

"Premijer Zdravko Krivokapić je već sada bivši, a njega bi mogao da zameni Miodrag Lekić, jedan od lidera koalicije 'Mir je naša nacija' (Alekse Bečića)", piše Borba.

Lekić bi, kažu, imao puni mandat za sastav nove vlade u koju bi ušli svi lideri parlamentarne većine.

Ko je Miodrag Lekić - "(ne)suđeni Krivokapić"?

Miodrag Lekić, nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu, već nekoliko izbora unazad trebalo je da bude predvodnik opozicije protiv Mila Đukanovića.

Godine 2012. na poziv više crnogorskih opozicionih stranaka postao je osnivač i prvi predsednik koalicije Demokratski front. Naredne 2013. godine Lekić je, kao predsednik Demokratskog fronta, prihvatio ponudu da bude predvodnik okupljanja političkih i društvenih subjekata koji će zajednički nastupiti na izborima i suprostaviti se tadašnoj vlasti. To je bila treća ponuda opozicije Miodragu Lekiću da stane na čelo opozicionog bloka.

Miodrag Lekić rođen je u Baru, 21. novembra 1947. godine, gde je završio i osnovnu skolu i gimanziju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, međunarodni smer, u Beogradu 1971. godine. U diplomatskoj karijeri je bio ambasador SFRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, ministar inostranih poslova Crne Gore, ambasador SRJ, a zatim i Srbije i Crne Gore, u Italiji i Malti.

Njegova biografija je, prema pisanju medija, tada ipak bila "problematična. Naime, Lekić je tokom devedesetih godina bio šef diplomatije u Vladi Mila Đukanovića. Isto tako, obavljao je funkciju ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Rimu i to u vreme zvanične Podgorice sa režimom Slobodana Miloševića.

Iako se izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnosti, Lekić je neposredno pre referenduma bio otvoreno protiv nezavisnosti Crne Gore. Lekić je tada odbacivao tezu da zvanični Beograd sa Vojislavom Koštunicom želi da dominira Crnom Gorom.

Nakon što se u Crnoj Gori otvoreno pitanje o smeni Krivokapića zbog slučaja Leposavić-Srebrenica, Lekić je imao oštre komentare na račun aktuenog premijera, podseća B92.

"Crna Gora je umorna od autoritarnih vođa koje su naređivale i kada bi se neki ministar eliminisao, tu ne bi bila samo ostavka, slale bi se mafijaške poruke. Ovo je prevršilo svaku meru, ovo je udarac pre svega Vladi, da je vođena od ovakvog profila potpuno nedostojnog za vođenje državnih poslova. I ako sam do sada taktizirao i diplomatisao, loše se osećamo da podržavamo čoveka koji je nedorastao i koji je plasirao takav prostakluk koji mu ja savetujem da plasira u društvu svome. Ovo mu nije društvo, ovo je sticaj okolnosti", izjavio je Lekić koji je kritikovao i Milana Kneževića zbog njegovog predloga Krivokapića za premijera.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja