VLADA CRNE GORE PRODAJE 28 KILOGRAMA POLUDRAGOG KAMENJA: Oduzeto pre devet godina jer je nelegalno uneto u zemlju
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

opal

VLADA CRNE GORE PRODAJE 28 KILOGRAMA POLUDRAGOG KAMENJA: Oduzeto pre devet godina jer je nelegalno uneto u zemlju

Crna Gora -

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamena opala, koji je oduzet 2012. godine u hotelu "Belvi" u Bečićima, jer je nelegalno unet u Crnu Goru.

Opal je oduzet od Roberta Franjeka i Antonija Vernona Strelenskog, a kako je tada objavljeno, otkriven je kada su njih dvojica policiji prijavili jednog od vlasnika "Belvija" Branka Ćupića da neće da im vrati kamenje deponovano u hotelskom sefu.

U postupku koji je usledio utvrđeno je da je opal unet u Crnu Goru mimo carinskih propisa, Franjek, Strelenski i Ćupić su novčano kažnjeni, a poludrago kamenje je oduzeto i uskladišteno u sefu Centralne banke, pišu pordgoričke "Vijesti".

Kako imovina oduzeta usled krivičnog dela postoje državna imovina, Uprava za imovinu i katastar je predložila da se angažuje ovlašćeni procenitelj za drago kamenje, gemolog, da bi izvršio procenu, nakon čega bi bila pokrenuta procedura prodaje.

Pregledom poludragog kamenja u sefu Centralne banke 2014. godine utvrđeno je da komadi opala imaju ukupnu težinu 28 kilograma i 172 grama, a najveći kamen je težak 4,4 kilograma.

Među opalima se nalazi i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja ukupne težine nešto veće od jednog kilograma.

Uprava za imovinu je u protekla dva meseca kontaktirala više gemoloških instituta od kojih su dobili predlog da pokrenu proceduru angažovanja jednog od ovlašćenih procjenjivača koji bi došao u Crnu Goru i pregledao i ocenio poludrago kamenje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track