ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!
Foto: Profimedia

bravo

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC!

Crna Gora -

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti, donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije.

Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompijutersku bazu podataka upisano „korišćenje“ umesto „svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promjene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.

U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je proverom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za naš portal, kazao je, da je rešenje doneto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.

Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne, naglasio je Đurišić.

Kurir.rs/In4s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track