SRAMAN GRAFIT PROTIV SPC Uvredljiva poruka osvanula na zidu hrama u Podgorici FOTO
Foto: Mondo.me/Nikoleta Vukčević

uvreda na krstovdan

SRAMAN GRAFIT PROTIV SPC Uvredljiva poruka osvanula na zidu hrama u Podgorici FOTO

Crna Gora -

Na zidu crkve pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici osvanuo je sraman grafit sa uvredljivom porukom na račun Srpske pravoslavne crkve.

SPC danas obeležava Krstovdan, a na zidu crkve je ispisan uvredljiv grafit, koji vređa vernike i sveštenstvo najveće verske zajednice u Crnoj Gori objavili su podgorički mediji.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Podgorica
foto: Mondo.me/Nikoleta Vukčević

Oglasio se starešina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, koji je o vandalizmu obavestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

-Šokirani smo, prosto ne možemo da verujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još 1928. godine podigli pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka, saopštili su iz Uprave Hrama.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Podgorica
foto: Mondo.me/Nikoleta Vukčević

Istakli su da ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpeljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovanjem svetinje mogu samo duboko da zabrinjavaju.

-Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vreme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom delu javnosti namera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posledicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav preko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i delovanjem, naglasili su iz SPC, prenosi Dan.

-Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najlepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližem, navode iz Hrama.

Reagovala je i SNP koja je pozvala nadležne organe da što pre identifikuju i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina.

U moru podela i nesuglasica koje se dešavaju svakog dana i ponavljaju u sve gorim oblicima, ovo je još jedan atak na Srpsku pravoslavnu crkvu, koja okuplja ubedljivo najveći broj vernika u Crnoj Gori i već godinama je prepoznata kao organizacija u koju građani Crne Gore imaju najviše poverenja“, poručili su iz SNP i istakli:

-Zbog svega toga, mora se stati na kraj ovakvim pojavama i konačno poslati poruka da govor mržnje, netolerancija i primitivizam više nemaju prolaz u našem društvu.

Inače, još niko od nadležnih nije reagovao na ovaj neprimereni grafit na račun SPC, prenosi Sputnjik pisanja Tanjuga.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

16:06

Sveštenik objašnjava kako se zaista treba ponašati u vreme praznika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track