TREPNI DRITANE, AKO SI UCENJEN: Ključa u Crnoj Gori, najavljeni protesti, traže se smene, zahtev za vanrednu sednicu u skupštini
Foto: Mondo.me, Beta

napeto

TREPNI DRITANE, AKO SI UCENJEN: Ključa u Crnoj Gori, najavljeni protesti, traže se smene, zahtev za vanrednu sednicu u skupštini

Crna Gora -

U Crnoj Gori napeto. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović podneo inicijativu za obaranje vlade, a premijer Zdravko Krivokapić inicijativu za njegovu smenu.

Višemesečna kriza vlasti u Crnoj Gori kulminirala je sredinom nedelje kada je Dritan Abazović, lider Građanske inicijative URA i lider koalicije Crno na bijelo "oborio" vladu premijera Zdravka Krivokapića i podneo inicijativu za formiranje manjinske vlade u kojoj, kako je rekao, neće biti mesta za DPS Mila Đukanovića i Demokratski front, ali očekuje njihovu podršku.

Krivokapić je odgovorio pokretanjem postupka njegovog razrešenja s mesta potpredsednika i ministra. Za 3. februar u 11 sati zakazano je glasanje o smeni Abazovića s mesta potpredsednika vlade, piše B92.

Podgoričke Vijesti saznaju i da koalicija Crno na bijelo i opozicija planiraju i podnošenje predloga za razrešenje predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Sinoć se ispred zgrade Vlade okupilo više stotina građana, nezadovoljnih novim previranjem, a protesti u Beranama i Podgorici su najavljeni i za danas, piše Dan.

U Skupštinu Crne Gore stigao je zahtev za održavanje vanredne sednice 4. februara koji su podneli iz koalicije Crno na bijelo i dela opozicije.

Trepni, ako si ucenjen

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović uputio je otvoreno pismo potpredsedniku Vlade Dritanu Abazoviću i poručio mu da "trepne ako je ucenjen".

"Doktore Dritane Abazoviću, doktorirao si na Etici, a šta smatraš da je etički bilo u ovom tvom postupku? Trepni Dritane ako si ucijenjen", naveo je Stijović na početku pisma koje je preneo CdM.

"Ako nisi ucenjen, reci šta je da te zaštitimo, jer tvoji postupci nisu logični. Šta god da je nije vredno obraza, jer nisi izdao samo Vladu i narod, nego sve nas i posebno čoveka koji ti je verovao, koji ti je dao slobodu, koji te je cenio i kome si bio prvi saradnik. Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore", navodi Stijović.

Kako je dodao, Abazović ovo radi kada je izglasan budžet i kada su postavili temelje za oporavak Crne Gore i ekonomski napredak, kada je dogovoren tekst Temeljnog sporazuma i samo je ostalo da se potpiše, svestan da je ova Vlada pokrenula sjajne ideje koje su spremne za realizaciju, a za dobro naroda.

"Znači li to da si ovo dugo planirao i čekao trenutak da uzmeš ideje i uspehe. Kome ih nosiš? Rušenjem ove Vlade u toku najžešće borbe protiv organizovanog kriminala šalješ poruku 'relaksirano' svima koji su decenijama uništavali naše reke i šume, zloupotrebljavali fondove, istovarali tone 'banana' i drugog 'lekovitog bilja' i svima koji su sistematski uništavali našu državu. Nameće se pitanje da li si nakon suočavanja sa razmerama višedecenijskog uništavanja države i svim opstrukcijama sa kojima se nosimo ipak odustao od naše zajedničke borbe", naveo je Stijović.

Prema njegovim rečima, inicijativa podrazumeva da Abazović nije bio zadovoljan radom Vlade, a “do juče se hvalio rezultatima rada ove Vlade i koristio ih za ličnu promociju”.

"Sam si rekao da manjinska Vlada neće doneti nikakvu novu vrednost osim političku. Zar ne smatraš da narodu Crne Gore treba više ekonomije, a manje politike i podela? Lično smatram da ovaj čin predstavlja izdaju temelja naše borbe za zdravu, pravednu i bolju Crnu Goru koju si do nedavno podržavao. Mnogo je hrabrosti potrebno u borbi za ove vrednosti, a s obzirom na to da ti više ne želiš da se boriš onda je etički da podneseš ostavku. Ti bi Dritane pre nego bilo ko drugi trebao znati kako prolaze stranke koje izdaju narodnu volju. Nadam se da si svestan odgovornosti za posledice koje ovaj tvoj postupak može izazvati", zaključio je Stijović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track