LAV ILI PUDLICA: Da li Dritan Abazović samostalno vodi politiku ili JE NA NEČIJEM POVOCU!
Foto: Nemanja Nikolić

Ko vuče konce

LAV ILI PUDLICA: Da li Dritan Abazović samostalno vodi politiku ili JE NA NEČIJEM POVOCU!

Crna Gora -

Politička kriza u Crnoj Gori, koja je doživela kulminaciju inicijativom lidera URA za rušenje Krivokapićevog kabineta uz pomoć DPS i manjina, razrešava se skraćenjem mandata koje je sinoć na hitnoj sednici usvojila vlada

Crnogorska vlada odlučila je na sinoćnoj telefonskoj sednici da skrati mandat Skupštini Crne Gore! Nakon vanredne sednice premijer Zdravko Krivokapić je pozvao koaliciju Crno na belo i njenog lidera Dritana Abazovića da njihovi poslanici vrate mandate građanima Crne Gore, pa da se na izborima vidi šta je volja građana!

Krivokapić je saopštio da se kula neistina, koja je bila osnov za konstrukciju manjinske vlade, urušava do temelja. Politička kriza u Crnoj Gori, koja traje gotovo otkad je i formirana, kulminirala je pre nekoliko dana kada je lider URA i koalicije Crno na belo i potpredsednik vlade Dritan Abazović predložio formiranje manjinske vlade i u Skupštini podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja kabinetu Zdravka Krivokapića. Usledio je odgovor premijera, koji je takođe Skupštini podneo inicijativu za razrešenje Abazovića.

Vraćanje Mila

Potez Abazovića naišao je prethodnih dana na brojne kritike tamošnjih političara i funkcionera - da ovim potezom na mala vrata vraća DPS Mila Ðukanovića u vlast, te da je čak i ucenjen ili potplaćen!

Nakon raspleta ove političke drame, nameće se pitanje da li ove poteze URA i Dritan Abazović vuku samostalno ili iza njega stoji neko. Da li je reč o političkim, biznis i medijskim strukturama i kojim i da li je u sve umešan i strani faktor.

Iz kabineta premijera Krivokapića smatraju da su inicijatori i predlagači formiranja manjinske vlade već duže vreme širili laži i obmanjivali koga su stigli.

- Agresivna propaganda, da međunarodna zajednica navodno stoji iza tog neozbiljnog projekta, ispostavlja se kao netačna. Očigledno je da su inicijatori tog pokušaja, uporno i duže vreme, širili netačne informacije ambasadama i drugim relevantnim međunarodnim adresama, dok su u punom kapacitetu participirali u radu aktuelne vlade i isticali ga kao funkcionalno i najbolje rešenje tranzicionog perioda na evropskom putu - navodi se u saopštenju premijera Krivokapića. Dodaje se da niko ne bi trebalo da ima dilemu kako bi ovaj projekat izgledao uz kontrolu i podršku DPS:

- Samo neko ko je dužan prema poraženom režimu može istovremeno da potencira političku, ustavnu i ekonomsku nestabilnost, a javno sve te akcije predstavlja avangardnom evolucijom. Uz sve to, pozivajući se na legitimitet, dok u DPS maniru planirate ustavni puč, dovoljno govori koliko je ucena velika i koliko se nalogodavcima žuri.

Eskobar i američka ambasada

SAD podržavaju ono što želi većina naroda

Sjedinjene Američke Države, sudeći prema izjavi Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, očigledno ne forsiraju nijednu političku opciju u Crnoj Gori.

- SAD su dugogodišnji partner naroda Crne Gore i želimo Crnoj Gori ono što želi velika većina njenih građana - sigurnu, bezbednu i prosperitetnu budućnost. SAD će raditi sa bilo kojom demokratski formiranom vladom u Crnoj Gori na podršci njenom kontinuiranom evroatlantskom putu, uključujući članstvo u NATO, napore za pristupanje EU i pokazanu predanost zajedničkim vrednostima kao što je borba protiv korupcije - poručio je Eskobar.

Svoj stav iznela je i američka ambasada u Podgorici koja je poručila da nije na SAD da određuju sastav vlade Crne Gore i da će sarađivati sa svakom demokratski formiranom vladom.

Gabrijel Eskobar
foto: Beta Ognjen Stevanović

Reagovanje Demokrata

Pokušaji URA politička korupcija i izdaja građana

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da imaju krajnje jasan stav o tome da su pokušaji URA rušenja vlade Crne Gore politička korupcija i izdaja građana Crne Gore, a da su opravdanja nesrećni i nespretni pokušaj prikrivanja suštine - odbrana mafije u momentu kad je konačno krenulo sređivanje tužilaštva i sudstva.

Iz te partije su reagovali na navode potpredsednice URA Jovane Marović, koja je kazala da su Demokrate bez stava, hrabrosti i iskrene želje da se Crna Gora priključi EU.

- Nervozni preletači nastavljaju da zasipaju javnost glupavim floskulama DPS - navodi se u saopštenju Demokrata.

Kontranapad

Da Abazović ne radi sam, već da je sve deo jedne šire i mnogo veće igre, smatra i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, koji je pitao Abazovića da li sve što radi čini jer je ucenjen:

- Trepni, Dritane ako si ucenjen. Ako nisi, reci šta je da te zaštitimo, jer tvoji postupci nisu logični.

Sa druge strane iz URA kažu da je odluka premijera i vlade da podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore potez očajnika:

- Na brzinski sazvanoj elektronskoj sednici premijer je povukao potez očajnika i, protivustavno, tražio od ministara da se izjasne o skraćenju mandata Skupštini, samo da bi sačuvao fotelje, koje su mu preče od Ustava i zakona.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track