KRIVOKAPIĆ PROVALIO MILA I DRITANA: Nova zajednička aktivnost URA i DPS biće bojkot vanredne sednice
Foto: EPA/Boris Pejović, Nemanja Nikolić, EPA/Andrej Cukić

zaoštravanje

KRIVOKAPIĆ PROVALIO MILA I DRITANA: Nova zajednička aktivnost URA i DPS biće bojkot vanredne sednice

Crna Gora -

Nova zajednička aktivnost koalicije DPS-URA biće udruženi bojkot vanredne sednice Skupštine, te novi koalicioni partneri nisu zainteresovani za institucionalno delovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

„Sinoćnji televizijski nastup Dritana Abazovića i poruke koju je tvitovao u četvrtak odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, da se o inicijativi Vlade za skraćenje mandata Skupštini ne može raspravljati ukoliko na zakazanoj sednici ne prisustvuje barem 41 poslanik, svedoče da novi koalicioni partneri nisu zainteresovani za institucionalno delovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, kao što je ideja o novoj – antiustavnoj – manjinskoj vladi“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je više nego očigledno da će nova zajednička aktivnost koalicije DPS-URA biti udruženi bojkot vanredne sednice Skupštine, koju je inicirala Vlada, a na kojoj će se raspravljati o dva izrazito važna institucionalna pitanja.

„U potpunosti razumemo poruke naših uvaženih međunarodnih partnera da probleme treba da rešavamo unutar institucija, ali sinhronizovane najave Ivana Vukovića i Dritana Abazovića o onemogućavanju kvoruma, odnosno bojkotu sednice, dovode do nezaobilazne blokade Skupštine već pri prvoj vanrednoj inicijativi“, ističu iz Kabineta predsednika Vlade.

U saopštenju se dodaje da kada je „centralna institucija blokirana, ona nije u mogućnosti da obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, pa se stoga upravo od strane koalicije DPS-URA nameću vaninstitucionalna rešenja“.

„Na svu sreću, Ustav Crne Gore prepoznaje građanina kao nosioca suvereniteta i zaštitnika izborne volje“, zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track