CRNOGORSKIM KOMITAMA SMETA I MATIJA BEĆKOVIĆ: Okupili se ispred pozorišta u Nikšiću u kom gostuje pisac, policija postavila kordon
Foto: Screenshot YT/TV Nikšić

opasno

CRNOGORSKIM KOMITAMA SMETA I MATIJA BEĆKOVIĆ: Okupili se ispred pozorišta u Nikšiću u kom gostuje pisac, policija postavila kordon

Crna Gora -

Uoči književne večeri "Savinim stopama ka Savinom izvoru“ akedemika Matije Bećkovića u Nikšiću, koja se večeras održava u Nikšićkom pozorištu, pred tom kulturnom ustanovom okupila se nekolicina građana takozvanog komitskog pokreta u znak protesta gostovanju srpskog pesnika.

Sa druge strane, Bećkoviću su pred pozorištem podršku pružali građani okupljeni ispred NVO "Miholjski zbor". Da provokacije i prozivke dve grupe građana ne prerastu u incident sprečava veliki broj policajaca.

Manji broj pristalica tkz. komitskog saveza okupio se ispred Nikšićkog pozorišta, optužujući lokalnu upravu da zloupotrebljava javne ustanove i u njima organizuje programe koji propagiraju nacionalizam, šovinizam, te da su "sluge" SPC i "Srpskog sveta".

"Komita" Aleksandar Zeković kazao je da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obeležava slavu iz verskog kalendara bilo koje verske zajednice.

On je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Sa druge strane, čula se pesma "Oj Kosovo, Kosovo" i povici "Kosovo je srce Srbije".

Dve grupe međusobno su se prozivale i vređale, ali je veliki broj policajaca sprečio da prepirka preraste u incident.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track