MEŠTANI ČETIRI BUDVANSKE MESNE ZAJEDNICE POBESNELI: Lutajuća stoka ugoržava živote i tera turiste sa rivijere
Foto: Instagram/Podgorički vremeplov

kap prelila čašu

MEŠTANI ČETIRI BUDVANSKE MESNE ZAJEDNICE POBESNELI: Lutajuća stoka ugoržava živote i tera turiste sa rivijere

Crna Gora -

Već duži niz godina lutajuća stoka sa teritorije opštine Cetinje ugrožava bezbednost saobraćaja, čini znatnu materijalnu štetu stanovništvu budvanskih sela i negativno utiče na turističku ponudu na Budvansko rivijeri.

To se navodi u zajedničkom saopštenju mesnih zajednica "Brajići", "Bečići", "Sveti Stefan" i " Reževići".

"Meštani Brajića, Bečića, Kuljača, Pržnog, Čelobrda, Svetog Srefana, Tudorovića, Novoselja, Reževiča, Petrovca i Buljarice, pokušavajući da civilizovano riješe ovaj problem, nebrojeno puta, pisanim putem, telefonskim pozivima, na sastancima, javnim apelima... obraćali su se svim nadležnim institucijama države Crne Gore i opštine Budva. Nažalost, bez ikakvog rezultata. O poslednjem pismenom zahtjevu pomenutih meštana, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore/Ombudsman, u septembru 2022. godine, naložio je Opštini Budva, Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji Opštine Budva, Upravi za bezbednost hrane, veterinu i fotosanitarne poslove i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da "uz međusobnu saradnju, u skladu sa zakonskim obavezama, bez odlaganja, preduzmu sve dodatne mere i radnje u cilju rešavanja odnosnog problema... uz izdavanje adekvatnog upozorenja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da nijedna od navedenih institucija, sem potpuno neproduktivnih sastanaka, nije preduzela nijednu konkretnu zakonsku meru.

"Posebno je zabrinjavajuće što Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nije sprovela sopstveno rešenje iz 2019. godine kojim se držaocu ove stoke (sa teritorije opštine Cetinje) nalaže da se stara o svojoj stoci, i da preduzme sve mere kojima se sprečavaju životinje da ugroze život, bezbednost i imovinu drugog lica. Zbog protoka vremena i očigledna pasivnosti navedenog državnog organa, zaključujemo da se ovde radi o krajnjoj neodgovornosti ove državne institucije koja se vrlo izvesno može dovesti u vezu sa koruptivnim motivima”, upozoravaju.

Takođe, kako dodaju, pravosudne vlasti u Crnoj Gori, Sud za prekršaje u Budvi, Osnovni sud u Kotoru, Osnovno tužilaštvo u Kotoru nisu pružile nikakvu zaštitu direktno oštećenim građanima.

"Zbog svega navedenog mještani mesnih zajednica Brajici, Bečići, Sveti Stefan, Reževići, Petrovac i Buljarica biće prinuđeni da se obrate međunarodnim institucijama. Posebno napominjemo da smo svoj život i imovinu spremni braniti sim sredstvima i na svaki način, u okviru ustavnog prava svakog čovjeka na samoodbranu, a da će sve eventualne posledice takvih naših postupaka snositi navedene crnogorske institucije", zaključuje se u dopisu.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track