DOŠLA IZ ŠVAJCARSKE DA PRONAĐE PRAVE RODITELJE: 1978. zamenili su me u ovoj bolnici u Jugoslaviji! Ovako saznala da je tuđe dete
Ilustracija, Foto: Shutterstock

potraga za biološkim roditeljima

DOŠLA IZ ŠVAJCARSKE DA PRONAĐE PRAVE RODITELJE: 1978. zamenili su me u ovoj bolnici u Jugoslaviji! Ovako saznala da je tuđe dete

Crna Gora -

Lekar u Švajcarskoj joj savetovao da uradi DNK ali su je roditelji odvraćali od toga jer nisu verovali u takvu mogućnost

KOTOR - Žena u četrdesetim godinama koja je i sama majka, ne odustaje od namere da pronađe biološke roditelje i osobu rođenu u novembru 1978. godine.

Sudski postupak dokazivanja da je u kotorskoj bolnici u novembru 1978. godine došlo do zamene beba okončan je nakon sedam godina. Ta zdravstvena ustanova, kako je za RTHN kazao advokata oštećene, Vukašin Šimrak moraće da isplati određenu novčanu naknadu zbog propusta.

Žena u četrdesetim godinama koja je i sama majka, ne odustaje od namere da pronađe biološke roditelje i osobu rođenu u novembru 1978. godine, pišu podgoričke Vijesti.

Sudski postupak dokazivanja da je u kotorskoj bolnici 1978. godine došlo do zamene beba, bila je isključena javnost radi zaštite integriteta tužiteljke i njene porodice. Prema rečima Šimraka, postupak je pravosnažno okončan i dosuđena je određena novčana naknada za nematerijalnu štetu koju mora da isplati Bolnica Kotor ali njegova klijentkinja ne odustaje od namere da pronađe biološke roditelje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Bila je uporna da pokrene postupak. Došla je iz Švajcarske poslije četiri, pet poziva i a tada sam vidio da se radi o vrlo neobičnoj a za porodicu veoma tragičnoj priči u pogledu emotivnih odnosa. Ona je prilikom prve trudnoće i porođaja uvidela da joj se krvne grupe ne podudaraju sa roditeljima. Lekar joj je savetovao da uradi DNK ali su je roditelji odvraćali od toga jer nisu verovali u takvu mogućnost. Uz pomoć sestre, za koju sada zna da nije biološka, uradila je DNK u Lozani koji je pokazao da ni jedan ni drugi roditelj nisu njeni biološki. Objasnio sam joj da nije moguće pokrenuti krivični postupak zbog zastare i da je jedino moguće dokazivati kroz građanski, odnosno parnični postupak tužbom za nadoknadu nematerijalne štete", rekao je Šimrak za RTHN.

Navodi da je ona odmah istakla da joj novčana nadoknada nije opredeljujući faktor već da utvrdi ko su joj biološki roditelji.

"Sudovi su tokom postupka, odnosno nakon presuđenja odbili tužbeni zahtev protiv države Crne Gore a usvojili su tužbeni zahtev protiv Bolnice Kotor. Valja istaći da je tokom tog postupka bilo zaista zloupotrebe i od zastupnika Bolnice Kotor, zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i samih sudija koji su da bi odugovlačili postupak pisali žalbe na rešenja na koja nisu dozvoljene žalbe, samo da bi to išlo do Višeg i Vrhovnog suda", objašnjava Šimrak.

Beba, Bebe
foto: Shutterstock

Kako navodi, saznao je da je u Francuskoj vođen istovetan postupak, i da je sud porodicama odredio nematerijalnu štetu od 1,2 miliona evra. "Uspeo sam doći do francuskog advokata i zamolio ga da mi pošalje presudu francuskog suda; nakon par dana poslao je presudu koja mi je bila vodilja za visinu materijalne nadoknade u postuku u kome sam zastupao klijentkinju, kaže advokat Šimrak.

Sudovi su nakon pet-šest godina presudili na 250.000 evra čime je Šimrakova klijentkinja bila zadovoljna.

"Za razmatranje je kako može biti tolika razlika u presudama naših i francuskih sudova ako težimo jedinstvenosti sudske prakse shodno evropskim sudovima. Bolnica Kotor pisala je žalbu, nakon čega je vraćen na ponovni postupak, nakon čega je OSHN presudio ponovo na iznos od 250.000 evra. Nakon ponovne žalbe Viši sud preinačava i dosuđuje 40.000 evra mojoj klijentkinji, sestri i ocu po 15.000. Prema majci koja je veoma teško emotivno podnela te informacije je postupak razdvojen", kazao je Šimrak i dodao da je napisana revizija Vrhovnom sudu.

U toku postupka sud je tražio od Bolnice da dostave podatke o deci koja su rođena tri dana pre i tri dana posle njenog rođenja.

"Podatke nam je dostavio matičar jer je bolnica saopštila da su im ti podaci izgoreli u požaru. U tih šest dana je rođeno 15 beba i eventualna zamena je među njima", kazao je Šimrak.

Žena, čiji identitet advokat Šimrak nije želeo da saopšti, uporna je da dobije odgovore na pitanja koja su joj promenila život. Ne gubi nadu da će pronaći biološke roditelje i osobu rođenu u novembru 1978. godine.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track